Boj s koronavírusom: Na letisku Schwechat, cez ktoré cestuje aj veľa Slovákov, začali merať pasažierom teplotu

12.2.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Viedenské letisko zaviedlo prísne kontroly, ktoré majú zabrániť šíreniu nebezpečného koronavírusu. Všetci cestujúci z Číny sa musia podrobiť meraniu telesnej teploty. Zisťovali sme, ako sa opatrenia môžu dotknúť Slovákov.

Pre šíriacu sa hrozbu letisko Schwechat úzko spolupracuje s rakúskymi zdravotníckymi orgánmi. „Vstupné prehliadky v súvislosti s koronavírusom sa však vzťahujú len na cestujúcich, ktorí prilietajú do Viedne z Číny. Ide o tri lety týždenne - utorok, štvrtok a sobotu, ktoré prevádzkuje spoločnosť Air China,“ informoval Bratislavské noviny hovorca letiska Peter Kleemann. Týchto pasažierov hneď po pristátí vyšetrujú pracovníci rakúskeho Červeného kríža, trvá to približne 30 minút. Pritom prvýkrát sa musia podrobiť vyšetreniu ešte pred odletom z Číny.

Pokiaľ ide o odlety zo Schwechatu, zatiaľ neplatia nijaké obmedzenia, takže nemusíte prísť na letisko skôr. Zdravotným rizikám však venujú zvýšenú pozornosť. „Cestujúcich, ktorí majú typické príznaky ochorenia ako horúčka, kašeľ či ťažkosti s dýchaním a navyše boli v čínskej provincii Wu-chan alebo v úzkom kontakte s niekým z tejto oblasti, vyšetria naši zdravotníci priamo na letisku. Táto úvodná prehliadka sa robí na mieste oddelenom od terminálov. Pri vážnom podozrení na nákazu koronavírusom informujeme zdravotnícke orgány, ktoré určia ďalší postup – umiestnenie pasažiera do izolačky a potom presun do nemocnice. Nákaza sa však zatiaľ nepotvrdila,“ opísal postup Kleemann. V prípade podozrenia priamo na palube lietadla posádka informuje vežu a vedenie letiska, ktoré vzápätí aktivuje pohotovostné služby. 

Z Viedne do Číny v súčasnosti pravidelne lieta iba Air China (3-krát do týždňa do Pekingu). Ostatné spoločnosti - Austrian Airlines, China Southern a Hainan Airlines dočasne prerušili letecké spojenie s Čínou. „S postihnutým regiónom Wu-chan neexistovalo a neexistuje žiadne priame spojenie,“ dodal hovorca viedenského letiska.

(ac)

Páčil sa vám článok?