Skorá diagnostika a liečba HIV infekcie chorým predĺži a skvalitní život

30.11.2019

Zdroj: piqsels.com

Páčil sa vám článok?

Skorá diagnostika a včasná liečba znamenajú pre človeka s infekciou vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV), ktorý znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam, dlhší a kvalitnejší život.

„Dochádza k zníženiu prenosu vírusu na iné osoby, k zmenám sexuálneho správania a správania pri injekčnom užívaní drog,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Testovanie na prítomnosť anti-HIV protilátok by ľudia s podozrením na HIV infekciu podľa ÚVZ nemali odkladať. V súčasnosti už infekciu HIV možno liečiť, hoci terminálne štádium infekcie, teda ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti, je stále nevyliečiteľné. Ľudia s AIDS trpia mnohými zdravotnými ťažkosťami, oportúnnymi infekciami a onkologickými ochoreniami. „Najúčinnejším prostriedkom na zabránenie šírenia HIV/AIDS je prevencia,“ pripomína ÚVZ.

„Slovensko patrí k členským štátom Európskej únie s najnižšou incidenciou HIV infekcie, avšak v poslednom období pozorujeme nárast počtu nových prípadov, najmä v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Zvyšujúce sa číslo nových prípadov môže byť aj dôsledkom toho, že ľudia sa na základe osvety rozhodnú pre vyšetrenie anti-HIV protilátok. V roku 2018 bol zaznamenaný historicky najvyšší výskyt nových prípadov HIV v jednom kalendárnom roku,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Celkovo bolo podľa neho diagnostikovaných 102 nových prípadov HIV infekcie, pričom veľkú časť diagnostikovaných prípadov tvorili cudzinci.

Od začiatku tohto roka do 31. októbra bolo u občanov SR diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 65 nových prípadov HIV, u cudzincov bývajúcich na Slovensku nahlásili 23 nových prípadov. ÚVZ eviduje päť prípadov AIDS a dve úmrtia pacientov s HIV infekciou. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách a najvyššia kumulatívna incidencia HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Vyšetrenie anti–HIV protilátok na Slovensku ponúkajú Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, poradne pre problematiku HIV a AIDS pri vybraných regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, oddelenia klinickej mikrobiológie nemocníc či testovacie centrum HIV Checkpoint v Bratislave. O odber krvi na testovanie možno požiadať aj všeobecného lekára.

V nedeľu (1. 12.) je Svetový deň boja proti AIDS, ktorého symbolom je červená stužka. Pripnutím červenej stužky ľudia vyjadrujú solidaritu s tými, ktorí infekciou HIV alebo ochorením AIDS trpia. Téma tohtoročného Svetového dňa boja proti AIDS je „Komunity zohrávajú nezastupiteľnú úlohu“. Komunita, teda všetci, ktorí sú problematikou postihnutí priamo, ale aj všetci tí, ktorí dokážu pomôcť, je dôležitým pilierom podpory.

Na možnosti i potrebu prevencie upozorňuje aj Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK), ktorá zorganizovala piaty ročník Národnej súťaže HIV/AIDS prevencie pre stredné školy z celého Slovenska. Stredoškoláci si v nej porovnali svoje vedomosti o víruse HIV. „Mladí ľudia vo viacerých mestách Slovenska v týchto dňoch organizujú sviečkové pochody a vytvárajú živé stužky, čím vyjadrujú solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV alebo AIDS,“ povedala koordinátorka HIV/AIDS prevencie Mládeže SČK Viktória Šutová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?