Obyvatelia Patrónky sú spokojní

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vlani, tesne pred Vianocami, bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo územné rozhodnutie pre spoločnosť ARAL. Tým dalo súhlas na výstavbu benzínovej čerpacej stanice na Brnian­skej ulici - na pozemku, ktorý podľa názoru občanov mal pre Patrónku značný ekologický a estetický význam.

Po bezmála osem mesiacov trvajúcom boji s investorom a magistrátom občania napokon svoju zeleň nezachránili. Podarilo sa im však vyvzdorovať si aspoň isté kompenzácie.

Investor prisľúbil, že v záujme ochrany životného prostredia zredukuje plánovaný rozsah stavby a vybuduje ekologické stavby nad rámec pôvodného projektu. Občianskemu združeniu Za zdravú Patrónku sa vďaka mestskej časti Staré Mesto a ústretovosti riaditeľa ARAL Slovakia podarilo dosiahnuť dohodu, ktorou sa investor zaviazal znížiť počet stojanov, upustiť od výstavby autoumývačky, vybudovať protihlukové bariéry a nahradiť odstránenú zeleň novou výsadbou. Asi pred mesiacom bola stavba pumpy ARAL skolaudovaná a uvedená do prevádzky. Investor dohodnuté podmienky z väčšej časti splnil.

Zásadnú zásluhu na tom, čo občania Patrónky dosiahli, má starosta Starého Mesta Ing. Andrej Ďurkovský, ktorý hneď pri prvom stretnutí zástupcom občanov prisľúbil podporu a svoje slovo aj dodržal. Celé mesiace odolával rôznym tlakom a nekompromisne obhajoval záujmy občanov. Jeho postoje a činy v uplynulom období nás presvedčili, že na starostu Starého Mesta sa možno spoľahnúť.

Ján Mareček, Občianske združenie Za zdravú Patrónku

Páčil sa vám článok?