Odporcovia očkovania môžu zatiaľ oslavovať. Rozšíria sa v Bratislave osýpky?

30.10.2019
0
Očkovanie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Budú sa v Bratislavskom kraji opäť šíriť osýpky? Jedným z problémov, ktorým čelíme, je totiž nízka zaočkovanosť detí proti tomuto ochoreniu. Pomôcť zvrátiť tento stav mala novela zákona, ktorá by od januára 2020 ako podmienku prijatia do škôlky zaviedla absolvovanie povinného očkovania. Po pondelku však môžu zatiaľ odporcovia očkovania oslavovať.

Ak ste si mysleli, že šírenie nebezpečných nákazlivých ochorení, proti ktorým existuje očkovanie, v Bratislave v 21. storočí nehrozí, mýlite sa. V Bratislavskom kraji totiž nebola dosiahnutá potrebná 95-percentná hranica zaočkovanosti na zabezpečenie kolektívnej ochrany populácie proti osýpkam, a to u detí narodených v roku 2016 a v roku 2015. Pritom už pri poklese zaočkovanosti pod 95 percent hrozí, že sa ochorenie začne šíriť medzi nezaočkovanými a pod 90 % zaočkovanosti dochádza už ku vzniku epidémií.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská:

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

​Tento stav mala pomôcť riešiť novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá zavádzala ako podmienku prijatia dieťaťa do škôlky práve absolvovanie povinného očkovania. O novele, ktorá mala byť účinná od januára 2020, mali poslanci parlamentu definitívne hlasovať v pondelok, no ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ju (spolu s ďalšími zákonmi) doslova pár minút pred hlasovaním z rokovania stiahla.  Stihnú teda nové pravidlá od januára platiť či nie? "Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská bola požiadaná o preloženie hlasovania viacerých zákonov na ďalšiu schôdzu NR SR niekoľko minút pred hlasovaním, nakoľko jej bolo oznámené, že nie je dostatočná politická podpora tohto legislatívneho návrhu. Ak sa pristúpi na danej schôdzi k hlasovaniu, bude to už po druhom a treťom čítaní v parlamente. V prípade schválenia by tak mala byť účinnosť zákona dodržaná," povedala pre Bratislavské noviny hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Odpoveď, čo prípadné neprijatie novely môže v praxi znamenať pre Bratislavský kraj, sme sa však nedozvedeli.

Poslankyňa za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Janka Cigániková to však veľmi optmisticky nevidí a myslí si, že novela by cez poslancov pravdepodobne prešla i v pondelok. "Skutočný dôvod stiahnutia návrhu je politika. Som presvedčená, že rodičov, ktorí rozumejú dôležitosti očkovania, je drvivá väčšina. Antiočkovacia skupinka je ale o to hlučnejšia, a preto sa Smer pred voľbami obáva práve toho, že takýto návrh prejde a nespokojných rodičov bude veľmi počuť. Obávam sa, že práve z tohto dôvodu nepríde k schváleniu politicky nepohodlných zákonov, medzi ktoré patrí tak reforma nemocničnej siete, ako aj očkovanie," myslí si Cigániková.

Janka Cigániková:

Zdroj: FB Janka Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo

​​"Samozrejme, môže to mať vážne dopady na zdravie a životy občanov, v tomto prípade dokonca najmenších detí. Pokles zaočkovanosti v Bratislavskom kraji so sebou prináša riziko epidémie osýpok s trvalými fatálnymi následkami," dodáva pre Bratislavské noviny Cigániková.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie