V podkroviach pribudlo 400 nových bytov

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Z iniciatívy starostu mestskej časti Staré Mesto Andreja Ďurkovského sa začiatkom roku 1996 začal uskutočňovať projekt výstavby podkrovných bytov vstavbou a nadstavbou na vhodne vybraných objektoch.

Keďže v mestskej časti prakticky niet pozemkov na výstavbu bytov vo väčšom rozsahu, v lete 1995 bolo vybraných a zmapovaných viac než 200 striech, ktoré by boli vhodné na výstavbu bytov.

Mestská časť Staré mesto umožnila súkromným osobám i podnikateľským subjektom stavať nové byty na strechách vopred vybraných domov. Následne bolo verejným zhromaždením oznámené obyvateľom a iným záujemcom aj v novinách, že je možné uchádzať sa o výstavbu bytov v podkroví vo vybraných domoch. Táto ponuka vyvolala obrovský ohlas, keď počet záujemcov o výstavbu podkrovných bytov viac ako šesťnásobne prekročil možnosti ponúkané samosprávou.

Mestská časť týmto projektom dosiahla jednak obnovu vybraných striech, ale aj vznik nových bytových jednotiek v strede hlavného mesta. Pri budovaní bytov vstavbou alebo nadstavbou na strechách dala mestská časť stavebníkom tvrdé podmienky, kde okrem výstavby bytov musia často zrekonštruovať niektoré časti domu, ako sú rozvody inžinierskych sietí, elektriny, plynu a podobne.

(ado)

Páčil sa vám článok?