Kúpele Grössling s otáznikom

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Osud Kúpeľov Grössling na Kúpeľ­nej ulici je stále nejasný. Ako nedávno informovali predstavitelia mesta, Správa telovýchovných a rekreač­ných zariadení Bratislavy (STaRZ) vypracovala štúdiu rekonštrukcie objektu a jeho využitia.

Rekonštruk­cia kúpeľov mala byť financovaná pomocou bezúročnej pôžičky od Komerční banky Praha, ktorá získala administratívne priestory časti budovy. K dohode však nedošlo, pretože po zmene vedenia ústredia v Prahe banka od písomného prísľubu odstúpila.

V súčasnosti mesto musí záväzne rozhodnúť o ďalšom osude objektu. Len vypracovanie projektovej dokumentácie a prípravné práce do vydania stavebného povolenia budú stáť 3 až 4 milióny korún. Kým nebude zrejmé, z akých zdrojov sa bude financovať rekonštrukcia tejto plavárne s vyše storočnou históriou, v ďalších prácach sa zatiaľ nepokračuje. Najlacnejší variant rekonštrukcie sa odhaduje na 95 miliónov korún.

Oveľa lepšia je situácia s plavárňou na Pasienkoch, ktorú od januára bude prevádzkovať bratislavská STaRZ. To znamená, že plaváreň, ktorá je majetkom Slovenského združenia telesnej kultúry, prechádza od janura za symbolickú korunu do správy hlavného mesta.

Z mestskej pokladnice by na prevádzku plavárne malo ísť ročne minimálne 7 miliónov korún, investície do úspory energií by mali byť v priebehu dvoch-troch rokov okolo 9 miliónov. Ide o vybudovanie automatickej regulácie ohrevu bazénových vôd, inštalovanie úsporných zariadení splachovania a spŕch, výmenu radiátorov, zdvojenie sklenených výplní okien a výmena strešnej krytiny. Fyzické prevzatie plavárne do správy mesta bude počas vianočných sviatkov.

(brn)

Páčil sa vám článok?