Zaskočená Nicholsonová: Takto zareagoval zdravotník pri jej chorom dvojročnom Jakubkovi

21.12.2018
0
Lucia Ďuriš Nicholsonová

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Každý rodič prežíva pri zdravotných problémoch svojho dieťaťa obrovský stres a strach. O to viac mu záleží na citlivom prístupe zdravotníkov. Politička a Bratislavčanka Lucia Ďuriš Nicholsonová však opísala skúsenosť so zdravotníkmi, ktorá ju nemilo prekvapila.

Nicholsonovej dvojročnému synovi Jakubkovi diagnostikovali obojstranný zápal pľúc a prvýkrát v živote k nemu prišla sanitka. Svoju skúsenosť politička zverejnila na sociálnej sieti Facebook. 

"Dnes sa mi opäť potvrdilo, že všetko je o ľuďoch, nie o peniazoch. Aj stav slovenského zdravotníctva. Jakubko má obojstranný zápal pľúc. V noci z utorka na stredu ho na základe RTG na pohotovosti diagnostikovali, predpísali jahodový suprax, ktorý môže byť fajn, ale dieťa ho dvakrát po sebe vygrcalo. Lekárky na Kramároch boli skvelé. Túto noc sme volali sanitku, prvý raz v živote, inak vždy volíme vlastný odvoz na pohotovosť. Túto noc mal ale dlhý a vyčerpávajúci záchvat kašľa, suchého a drásajúceho. Po ňom začal veľmi plytko a rýchlo dýchať, napočitali sme 45 nádychov za minútu. Volala som 112, veľmi milý a kompetentný pán ma vypočul, chcel nastaviť telefón k dýchajúcemu Jakubkovi a potom mi hovorí: Vaše dieťa dýcha ako parný valec, hneď posielam sanitku,"opísala začiatok príbehu Nicholsonová.

Doteraz bolo všetko v poriadku, jej nemilá skúsenosť sa začala po príchode záchranárov. "Jakubko už ale naozaj veľmi zle dýchal, strekla som mu Ventolin, ktorý zabral. Sanitka prišla rýchlo, naozaj veľmi rýchlo. A prišli dvaja - Malý a Veľký," vysvetlila s tým, že komunikoval s ňou menší zo zdravotníkov, ktorý bol zjavne podráždený.

"Aký máte problém?" spýtal sa jej. "Syn má dva roky a tri mesiace a má obojstranný zápal pľúc," regovala na otázku. "To vy ako viete? Ste taká múdra, že to viete takto diagnostikovať?" zaskočil ju zdravotník.
"Nie, včera sme boli na pohotovosti, urobili RTG a stanovili diagnózu," vysvetlila mu Nicholsonová.
"A prečo ste nás volali?" pýtal sa ďalej. "Kubko mal záchvat kašľa, plytko dýchal, viac ako 45 nádychov za minútu," popísala zdravotníkom stav svojho dieťaťa.

Zdravotník však pokračoval v nie práve najpríjemnejších otázkach. "To ako viete? Máte nejaký špeciálny nástroj na meranie vdychov?" Následne mu vysvetlila, že pri takom hlasnom dychu naozaj nebol problém zrátať počet nádychov za minútu. "Malý si vtedy čupol ku Kubkovi, priložil ucho a bez merania času odvrkol, že napočítal 20, žiadnych 45 nádychov.," dodala Nicholsonová.

Následne ich naložili do sanitky a odviezli na Kramáre.  "Asi by som mala byť vďačná, že prišla sanitka, a že prišla rýchlo. Ale keďže to bol náš prvý zážitok so saniťákmi, musím povedať, že tá neosobnosť, nadradenosť, irónia a pohŕdanie a zloba v reakciách Malého nás ozaj zaskočila. Vlastne všetko fungovalo ako švajčiarske hodinky, len ten /ne/ľudský prístup bol veľmi nepríjemná skúsenosť," uzatvára Lucia Nicholsonová.

(ms)

Páčil sa vám článok?