Lekár z výjazdovej pohotovosti: Bežne si nás volali, aby sme dieťaťu vytiahli kliešťa

7.12.2018
0
Pediater Patrik Karvan

Zdroj: Archív Patrika Karvana

Páčil sa vám článok?

Za dva roky fungovania vyrazili na vyše desaťtisíc výjazdov za chorými deťmi. Od júla však jediná výjazdová detská pohotovosť v Bratislave bola nútená zvýšiť cenu za výjazd z pôvodných 1,99 eur na 90 eur, pretože už nemajú zmluvy so zdravotnými poisťovňami. MUDr. Patrik Karvan z detskej výjazdovej pohotovosti VYDEPO vysvetľuje prečo.

Pred zmenou zákona za výjazd k dieťaťu rodičia zaplatili 1,99 eur, dnes platia 90 eur. Predpokladám, že záujem rodičov sa rapídne znížil...

Znížil sa, ale s tým sme aj rátali. Dnes máme dva druhy klientov. Takých, čo si zaplatili ročný paušál 340 eur za dieťa (alebo 29€ mesačne), pričom druhý súrodenec má zľavu 20 percent a tretí 50 percent. Pacienti s paušálom už potom za výjazd neplatia. A potom máme pacientov, ktorí zaplatia jednorazový poplatok 90 eur. K nim však prídeme len vtedy, ak je službukonajúci lekár voľný a nie je nahlásený výjazd ku dieťaťu s paušálom. V čase vysokej chorobnosti je šanca nízka.

O prípade zaskočenej mamičky, ktorá musela zaplatiť 90 eur, sme písali TU.

Koľkí klienti si už zaplatili ročný paušál?

Za ten krátky čas, čo sme to rozbehli, sme získali do sto klientov.

K zmene došlo, keď ministerstvo zdravotníctva od júla zmenilo podmienky fungovania pohotovostí. Kto chcel mať zmluvu so zdravotnými poisťovňami,  musel sa prihlásiť do výberového konania. Nechceli ste sa prihlásiť?

Rozhodli sme sa do výberového konania na prevádzku pohotovosti neprihlásiť, po novom by to bolo stratové.

Ako reagujú rodičia, keď im poviete, že majú platiť 90 eur? Ako ste sa vlastne dopracovali k tejto sume?

Na toto sa nás rodičia pýtajú často. Ja im na to rád poviem svoju skúsenosť. Minule som si objednal krtkovača. Trvalo to asi 20 minút, teda zhruba toľko, koľko trvá aj naše vyšetrenie a vypýtal si za to 80 eur. A nemal ani príjmový doklad. Jeho prístroj stál možno tretinu nášho CRP prístroja a to nerátam ďalšie prístroje, ktoré používame. Ale chápem, že je to citlivá téma, pretože všetci platíme zdravotné odvody, ale toto zdravotné poisťovne neplatia. V podstate sa dá aj vychádzať z cien v okolitých krajinách, napríklad v Prahe funguje www.doktordomu.cz s cenou 3000CZK.

Ako teda reagujú?

Rodičom sa snažíme vysvetliť aj to, že ak by služba stála 1,99 eur, ani by sme už k nim neskôr večer neprišli. Pretože o tomto čase by sme mali už nahlásených toľkých pacientov, že by sme to nestihli.

K akým prípadom chodíte najčastejšie?

Tá škála sa nezmenila, stále sú to väčšinou horúčky, bolesti ucha, hrdla, brucha, či hnačky, časté sú aj problémy s dýchaním. Čo sa však zvýšilo, je závažnosť u tých, ku ktorým prídeme jednorazovo.

Napríklad?

Predtým si nás v lete bežne zavolali, aby sme dieťaťu vytiahli kliešťa. Alebo nám rodič zavolal, že dieťa má soplík a trocha pokašliava, tak keď pôjdeme okolo nich, aby sme sa zastavili ho popočúvať. Teraz pribudli prípady, kedy dieťaťu odporučíme ísť na Kramáre buď na ďalšie doplňujúce vyšetrenia krvi či sonografiu, alebo už priamo na hospitalizáciu.

Koľkých lekárov máte?

Piatich.

Platí cena 90 eur za výjazd pre všetky časti Bratislavy?

Áno, cena je rovnaká pre všetkých. Ročný paušál však nie je pre obyvateľov Pezinka či Senca. Za jednorazový poplatok k ním prídeme, ak je voľný lekár, ale zaviazať sa nechceme, nevieme garantovať, že napríklad v čase viróz dokážeme k nim prísť.

(lov)

 

Páčil sa vám článok?