Šokovaná mamička: Deväťdesiat eur za vyšetrenie dieťaťa doma

7.12.2018
0
Počas veľkej noci ošetrili na kramároch vyše 700 detí - dve boli opité - nemocnica-kramare
Páčil sa vám článok?

V šoku ostala mladá mamička, ktorá si počas víkendu zavolala k chorej dcére výjazdovú detskú pohotovosť, ktorú v minulosti už zopárkrát využila.  Ešte na jar sa za takýto výjazd platilo 1,99 eura, teraz si však lekár vypýtal 90 eur.

„Pred mesiacom som bola s deťmi v sobotu na Kramároch, na pohotovosti, kvôli dusivému kašľu. Po dvoch hodinách sme odišli, lebo to vyzeralo na ďalšie dve hodiny a množstvo chorých detí. Odniesli sme si domov aj črevnú virózu,“ hovorí Lenka. Preto si zvolila možnosť zavolať si detského výjazdového lekára. Suma, ktorú si lekár vypýtal, ju však nepríjemne prekvapila. Detskú výjazdovú pohotovosť v minulosti oceňovali mnohí rodičia, ktorí majú viac detí a len jedno bolo choré.

Zistili sme, že za zvýšenou cenou za príchod lekára až domov je zmena zákona. Ministerstvo zdravotníctva totiž zmenilo podmienky na prevádzku pohotovostí, a keďže od 1. júla lekári z tejto výjazdovej detskej pohotovosti nemajú zmluvy so zdravotnými poisťovňami, rodičia si za výjazd zaplatia plnú sumu, teda 90 eur. Stávajú sa samoplatcami.

„Rozhodli sme sa do výberového konania na prevádzku pohotovosti neprihlásiť, po novom by to bolo stratové,“ uviedol lekár detskej výjazdovej pohotovosti VYDEPO Patrik Karvan. Pravým dôvodom, okrem nutnosti prevádzkovania ambulancie, čo bolo aj predtým, je skôr obmedzenie spádového územia na okres Malacky. „A najdôležitejšie je, že z výkonov za výjazd by nám väčšina peňazí odišla na dorovnanie do paušálu,“ dodal lekár.

Zdroj: lov

Ako nám vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva, organizátor ambulantnej pohotovostnej služby by síce mohol poskytovať návštevnú pohotovostnú službu, ale len vtedy, ak by mal viac lekárov, ktorí službu zabezpečujú. „To znamená, že jeden lekár poskytuje zdravotnú starostlivosť v ambulancii a druhý lekár pracuje ako „výjazdový“ lekár. V takomto prípade je úhrada pacienta za návštevu lekára 10 eur,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako dodala, detského pacienta môže v domácom prostredí navštíviť aj jeho všeobecný lekár. „Môže to ale byť iba pacient, ktorý je v jeho kapitácii. V takomto prípade by však nemal od pacienta požadovať úhradu,“ zdôraznila Z. Eliášová. No všeobecní lekári cez víkend k svojim pacientom nechodia.

V realite to ale nikto nerobí, lebo takáto návšteva je preplácaná pod úrovňou nákladov. Preto to majú niektorí praktici v cenníkoch v rôznych cenách, ale návštevy reálne nevykonávajú.

Ani jeden spomínaný prípad sa však netýka detskej výjazdovej pohotovosti, keďže má len výjazdových lekárov.

Rodičia si teda môžu vybrať, buď pôjdu večer alebo cez víkend s chorým dieťaťom na detskú pohotovosť na Kramáre a po novom zaplatia 10 eur a tie im vrátia iba v prípade, keď to lekári vyhodnotia za opodstatnenú návštevu (podozrenie z otrasu mozgu, zlomeniny končatín a podobne) alebo si za 90 eurový poplatok zavolajú detskú výjazdovú pohotovosť. Prípadne si zaplatia ročný paušál 340 eur  (alebo 29 €/mesiac) za dieťa a vtedy im príde detská výjazdová pohotovosť domov zadarmo a prednostne.

(lov)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie