Ako sú na Vianoce pripravení na detskom urgente a ambulantnej pohotovosti?

21.12.2018
0
Počas veľkej noci ošetrili na kramároch vyše 700 detí - dve boli opité - nemocnica-kramare
Páčil sa vám článok?

Ako každé vianočné sviatky, aj tento rok očakávajú lekári, najmä tí detskí, nápor návštev na pohotovosti či urgente. Zvýšené teploty, bolesti brucha či úrazy. To sú najčastejšie problémy, ktoré privedú počas sviatočných dní ľudí do nemocnice.

Vlani lekári ošetrili počas Vianoc na urgente v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch 836 detí. Približne každé šieste dieťa potrebovalo vyšetrenie chirurgom. Najčastejším dôvodom boli angíny, tráviace ťažkosti sprevádzané vracaním a hnačkou, zvýšená teplota či alergické reakcie. Detských chirurgov zase zamestnávali najmä malí pacienti s bolesťami brucha či úrazmi hlavy. 

Niečo podobné sa očakáva aj tento rok. „Počas dňa sa cez sviatky postará o malých pacientov päť pediatrov, slúžiť budú dvaja chirurgovia. V noci pôjde o troch pediatrov a jedného chirurga,“ povedala Dana Kamenická, hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. 

V prípade potreby vie zdravotnícke zariadenie zabezpečiť ďalšieho chirurga. Posilnené služby budú aj počas ďalších dní, 27.12. a 28.12., kedy budú ambulancie posilnené o jedného lekára. 

Detská nemocnica je momentálne v úzkom kontakte s bratislavským vyšším územným celkom, časť služieb ambulantnej pohotovosti totiž musela totiž doplniť práve VUC, keďže nemocnica nemala dostatok lekárov, ktorí by do služieb nastúpili dobrovoľne. 

​Problémom podľa riaditeľky odboru zdravotníctva bratislavského VUC Jany Ježíkovej je aj časté zneužívanie urgentnej starostlivosti. „Mnohí rodičia sú ochotní sedieť na urgentne a čakať aj päť hodín, pretože vedia, že lekár ich dieťaťu odoberie krv, pošle ho hneď na ultrazvuk či rontgen. Ak ich na takéto vyšetrenie pošle obvodný pediater, trvá to niekoľko dní, kým to celé absolvuje“, uviedla. Podobne je to aj pri vyšetrení špecialistom, napríkladneurológom, kde sa len na termín vyšetrenia čaká niekoľko mesiacov. "Významná časť detí, ktoré prídu na urgentný príjem totiž nie sú akútne stavy“,uviedla J. Ježíková. 

(lov)

Páčil sa vám článok?