FOTO: Detským pacientom spríjemnia pobyt v nemocnici takto krásne zrekonštruované priestory

15.11.2018
Národný ústav detských chorôb

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Detskí pacienti musia vedieť, že aj superhrdinovia sa občas zrania a musia si svoje podlomené zdravie vyliečiť za pomoci lekárov. Pripomínať túto myšlienku budú najmenším zrekonštruované priestory v Národnom ústave detských chorôb na Kramároch, ktoré vo štvrtok slávnostne sprístupnili verejnosti nielen lekári, ale aj tí, ktorí sa na rekonštrukcii podieľali.

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela si pochválil "veľmi príjemnú, až rodinnú atmosféru", s tým, že "príjemné, krásne, vzdušné a priestranné prostredie" pomôže aj psychike malých pacientov. "Sú to priestory, kde okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti deti trávia najviac času. Ide o priestory školskej jedálne, školy a herne. Je to miesto, kde po celom dni plnom diagnostických vyšetrení či zákrokov majú deti možnosť zrelaxovať sa a hlavne prísť na iné myšlienky," priblížil. Vyzdvihol, že pri liečení je veľmi dôležité, aby si oddýchlo nielen telo, ale aj myseľ.

Na rekonštrukciu preinvestovala nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities viac ako 92.000 eur. Rekonštrukcia prebiehala na troch klinikách NÚDCH. Konkrétne ide o priestory kliniky detskej chirurgie, kliniky detskej oftalmológie a detskej kliniky. O ich výzdobu sa postarali aj slovenské ilustrátorky Ivana Šáteková, Broňa Schragge a Vanda Gábrišová z detského časopisu Bublina, ktorý zábavnou formou edukuje a tiež podporuje rozvoj fantázie detských pacientov. Svojho hrdinu si tak v nových priestoroch nájde škôlkar aj tínedžer aj vďaka trom kreatívnym osobnostiam.

FOTOGALÉRIA:

Predseda správnej rady charitatívnej organizácie, ktorá sa podieľala na financovaní rekonštrukcie, Oto Galis priblížil, že si ich spoločnosť uvedomuje svoju "sociálnu zodpovednosť". Vysvetlil, že projekt vznikol na základe komunikácie a diskusie medzi nemocnicou, odborníkmi a zdravotnými sestrami. Prezradil, že organizácia sa chystá podporiť aj ďalšie projekty nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. "Sme hrdí, že môžeme reálne ukázať, na čo peniaze našich zákazníkov reálne idú. Takáto aktivita je našou radosťou," dodal.

Vedúca sestra kliniky detskej chirurgie Dagmar Divišová vyjadrila radosť z nových priestorov a tiež s úsmevom poznamenala, že verí, "že deťom tu bude aj viac chutiť jesť".

(TASR)

Páčil sa vám článok?