VIDEO: Katastrofické zábery masívneho úhynu rýb v Malom Dunaji - radšej ich ani nepozerajte!

11.6.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Nedávne búrky s mohutnými prívalovými dažďami mali spôsobiť problémy aj v bratislavskej Čistiarni odpadových vôd. Kvantá dažďovej vody tu doslova vyrazili kanalizáciu a tak v snahe ochrániť svoj majetok mali vypúšťať fekálie do Malého Dunaja. V dôsledku jeho znečistenia a zníženia množstva kyslíku došlo k masívnemu úhynu rýb. Snažili sme sa zistiť, čo sa vlastne stalo a aká je reálna situácia...

„Pleskáče, kapre, mreny, karase, zubáče aj sumce. Mŕtvu rybu by ste mohli nájsť doslova pri každom strome. Malý Dunaj utrpel ďalšiu ranu pod pás. Smrad od fekálií sa číri všade, voda aj brehy sú posiate mŕtvolami v rozklade. Kto je vinník? Kto ponesie za to zodpovednosť? Kedy sa už táto nádherná voda dočká zaslúženého pokoja. Je to smutné, plakal by som.“ Takto emotívne vyjadril svoje sklamanie a zúfalstvo Bratislavčan Andrej, ktorý zavesil na sociálnu sieť aj video, kde môžete na vlastné oči vidieť naozaj desné zábery.

Mestský poslanec Martin Borguľa ho zdieľal tiež aj s komentárom: „Pozrite si túto hrôzu! Čo to má znamenať? Ničiť si to najdôležitejšie, čo máme – vodu! Budem žiadať okamžité vysvetlenie od vedenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti!“

Aj starosta mestskej časti Bratislava - Vrakuňa oficiálne požiadal Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS), aby okamžite vyvrátila alebo potvrdila, či z čističky odpadových vôd vo Vrakuni unikli alebo neunikli kontaminované látky. „Na internete začalo šíriť video, v ktorom vidieť nadmerné množstvo mŕtvych rýb v Malom Dunaji. Autori videa tiež poukazujú na šíriaci sa smrad. Keďže vznikajú podozrenia, že dôvodom je únik kontaminovaných látok z čističky odpadových vôd vo Vrakuni, vyzývam jej prevádzkovateľa, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, aby bezodkladne vyvrátila alebo potvrdila, či ide o toxické látky z ich čističky,“ vyhlásil Martin Kuruc, starosta mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.

Zdroj: Facebook

​Tieto uhynuté ryby boli nafotené medzi Zálesím a Malinovom...

Hovorca BVS Ján Pálffy nám k prípadu poslal nasledujúce vyjadrenie: „Situáciu sme prešetrili obhliadkou recipientu (vodného toku Malý Dunaj) pod výusťou z ÚČOV Bratislava - Vrakuňa. Úhyn rýb sme na týchto miestach nezaznamenali. Obdobne ani rybári, ktorí lovili ryby v tejto oblasti. Úhyn rýb bol zaznamenaný až na úseku toku pri Tomášove. Zo strany BVS a.s. neboli do vodného toku Malý Dunaj vypustené fekálie - čistiareň odpadových vôd Bratislava - Vrakuňa bola prevádzkovaná v súlade s prevádzkovým poriadkom, manipulačným poriadkom a vodoprávnym rozhodnutím."

Podľa informácií autora videa, tak ČOV vo Vrakuni začala vypúšťať fekálie mimo svojho areálu v stredu v noci. K prvému masívnemu úhynu rýb došlo vo štvrtok v ranných hodinách. Následne bola táto katastrofa nahlásená Inšpekcii životného prostredia a jej merania potvrdili zvýšený výskyt fekálií v extrémnych číslach, čo sa prejavilo v rapídnom poklese kyslíka a ryby sa podusili. Najväčšia vlna úhynu rýb bola vo štvrtok a potom v noci zo štvrtka na piatok, ale ešte stále môže voda ďalšie mŕtvoly vyplaviť. Najhoršia situácia je momentálne na úrovni zelenej vody, kúsok od letiska, kým priamo pri Slovnafte je situácia relatívne v normále.      

(ars, foto a video: Facebook)

Páčil sa vám článok?