Nebezpečné výrobky sa objavujú neustále

13.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nebezpečné výrobky sa objavujú na našom trhu neustále a zákazník je permanentne vystavený riziku, o ktorom nemá ani tušenia. Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie sa ich snažia odhaľovať a upozorniť na ne.

Závažnou skutočnosťou je, že ide v mnohých prípadoch aj o výrobky pre deti, teda najzraniteľnejšiu časť populácie. Rodičia by preto mali byť obozretní a nespoliehať sa na sto percent na to, že výrobok je v oficiálnom predaji, a preto musí byť bezpečný.

V rámci kontroly zistila Slovenská obchodná inšpekcia na našom trhu v poslednom období niekoľko nevhodných výrobkov. V prvom prípade ide o detskú vysokú stoličku značky Happy Snack (CHICCO) ARTSANA S.p.A Italia. Pri jej používaní hrozí riziko zlomenia rúk, nôh, poranenia hlavy a vnútorných poranení. Stolička je nestabilná a môže sa ľahko preklopiť. Navyše výrobku chýbali bezpečnostné upozornenia „Pozor, nenechávať dieťa bez dozoru“. Ak je stolička vybavená aj bezpečnostnými pásmi, musí výrobok obsahovať aj upozornenie na to, že dieťa má byť trvale a riadne pripútané. Na podnet SOI sa nebude tento výrobok dodávať, predávať a ani distribuovať.

Ďalším z nebezpečných výrobkov, ktorý je na základe výsledku skúšok rizikovým a môže ohroziť zdravie, je detská postieľka KATE DREW 05 z Poľska. Podľa inšpektorov SOI v tomto prípade hrozí riziko poranenia v dôsledku uviaznutia dieťaťa v otvoroch, a to najmä rúk, nôh a prstov. Výrobca totiž nedodržal skutočný priemer otvorov a vzdialenosti medzi priečkami.

Zodpovedná osoba musí zabezpečiť stiahnutie výrobku z obehu a predaja a písomne upovedomiť spotrebiteľov o tom, že ho môžu vrátiť. Peniaze za tovar musia dostať späť v plnej výške. SOI odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Tretí nebezpečný výrobok, na ktorý v súčasnosti Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, je z Číny a ide o predlžovaciu šnúru s trojzásuvkou a detskou poistkou typu KF-FB-03. Trojzásuvka s detskou poistkou spolu s predlžovacou šnúrou sú z bieleho plastu a na výrobku sa nachádza značka zhody CE. Pri jej použití hrozí riziko úrazu elektrickým prúdom a nebezpečenstvo požiaru. Za určitých okolností by mohlo dôjsť k poškodeniu izolácie predlžovacieho prívodu a vzniku požiaru. Na podnet SOI kontrolovaná osoba prijala dobrovoľné opatrenia v tom zmysle, že výrobok nebude predávať. Súčasne dostala záväzný pokyn, aby o nebezpečnosti informovala spotrebiteľov a predlžovaciu šnúru stiahla z obehu. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku právo na vrátenie kúpnej ceny.

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Marián Taller
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?