FOTO a VIDEO: Polícia dnes bola pripravená zasiahnuť pred americkou ambasádou!

14.11.2017

Zdroj: ars

Páčil sa vám článok?

Na dnešné ráno ohlásil mestský poslanec Martin Borguľa ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním na odstránenie stavby nelegálneho plota pred americkou ambasádou na Hviezdoslavovom námestí. O hoci malo ísť o skôr administratívny úkon, tak na mieste boli aj policajti pripravení na zásah.

Už niekoľko rokov trvajú snahy zástupcov miestnej samosprávy v Starom Meste a najmä miestneho a mestského poslanca Martina Borguľu o odstránenie oplotenia okolo veľvyslanectva USA, na ktoré nemá americká ambasáda stavebné povolenie. Na dnes ráno pred jej budovu na Hviezdoslavovom námestí zvolal ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním so začatím konania o nariadení na odstránenie stavby. Krátko pred desiatou hodinou sa začali pri vrátnici do oploteného areálu americkej ambasády zhromažďovať prví ľudia, ktorí boli zvedaví, čo sa tu bude diať.

Takto to vyzeralo dnes pred americkou ambasádou:

Ako sa však neskôr ukázalo, tak prevažnú väčšinu z nich tvorili zástupcovia rôznych médií. Prítomní boli aj štyria policajti zo zásahovej jednotky. Tí najskôr zmapovali situáciu pred budovou amerického veľvyslanectva, ale podľa výstroja a výzbroje, ktorou disponovali, tak boli pripravení aj na prípadný zásah voči narušiteľom verejného poriadku. Ten napokon nebol potrebný.

Zdroj: ars

​Presne o desiatej prišiel na miesto mestský poslanec Martin Borguľa, ktorý sa chvíľu rozprával pri vrátnici s právničkou zastupujúcou záujmy veľvyslanectva USA v tomto spore s bratislavskou samosprávou. Poslanec Borguľa následne predstúpil pred novinárov a informoval ich, aký bude ďalší postup pri snahách, aby bol plot pred ambasádou odstránený.

Video z vyhlásenia Martina Borguľu pre médiá:

Bratislavské noviny sa opýtali aj niekoľkých prevažne starších občanov, čo si o plote okolo amerického veľvyslanectva myslia a skoro všetci sa zhodli v tom, že je v súčasnosti úplne zbytočný a mal by byť odstránený. Poslanec Borguľa im vysvetlil, že musí byť dodržaný zákonný postup, teda, že nie je možné tam prísť s nejakými nástrojmi a snažiť sa plot rozoberať. Zápisnicu o miestnom zisťovaní bol následne podpísať na stavebný úrad v Starom Meste, odkiaľ by sa mala vec presunúť na Okresný úrad a ten by mal vyzvať veľvyslanectvo USA, aby plot na nelegálne využívanom pozemku odstránila. Zároveň však pripustil, že ďalší posun v tejto záležitosti nie je možné očakávať skôr než na jar budúceho roka.

(ars, foto a video: ars)

Páčil sa vám článok?