V Dúbravke dnes sprístupnia ďalšiu kavernu, táto je najhlbšia zo všetkých

9.9.2017
0

Zdroj: OZ Bunkre

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Bunkre v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Dúbravka sprístupňuje ďalšiu kavernu, čiže bunker z prvej svetovej vojny v dúbravských lesoch.

Sprístupneniu kaverny predchádzali tri roky prác. Zvnútra kaverny členovia občianskeho združenia Bunkre vynosili vyše 1200 fúrikov bridlicového kameňa, ktorý sa zrútil zo stropu.

Na programe je prehliadka kaverny s výkladom, priblíženie histórie, debata, prechádzka lesom. Táto kaverna je zo všetkých najhlbšia. Stretnutie záujemcov o akciu je dnes (sobota) o 9.30 h pri požiarnej zbrojnici na Žatevnej.

Dúbravka ukrýva osem kaverien, Občianske združenie Bunkre sprístupnilo v roku 2014 takzvanú kavernu číslo 2, čiže vojenský úkryt, ktorý rekonštruovalo od konca roku 2012.

Kaverna je vojenským bunkrom z prvej svetovej vojny. Je iná ako bunker z druhej svetovej, pripomína skôr pivničku. Myšlienka na vybudovanie bojového opevnenia v okolí Bratislavy pochádza zo začiatku 20. storočia, kedy bol v roku 1890 sprevádzkovaný prvý pevný most v Bratislave cez Dunaj, Most Františka Jozefa.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?