Biela pastelka je úspešnejšia ako vlani

2.11.2006
Páčil sa vám článok?

Celoslovenská verejná zbierka na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím pod názvom Biela pastelka je úspešnejšia ako v minulom roku, k čomu zrejme prispelo aj priaznivé počasie.

V utorok 17. októbra patrili ulice slovenských miest malým bielym pastelkám, ktoré okoloidúcim ponúkali tímy mladých ľudí. Biela pastelka, ako symbol sveta nevidiacich, pomáha ľuďom, ktorí stratili zrak, prekonať následky svojho postihnutia a opäť sa začleniť do života v spoločnosti. A to tak, že vďaka výnosu zo zbierky sa uskutočnia tréningy, kurzy a školenia, na ktorých sa zrakovo postihnutí ľudia učia chodiť s bielou palicou, čítať a písať Braillovo písmo a získavajú ďalšie zručnosti potrebné na každodenný život.

„Najväčšia časť z celkového výnosu pochádza vždy z prvého dňa zbierky, keď sa pastelky predávajú na uliciach,“ vysvetľuje Josef Zbranek, podpredseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a hlavný koordinátor zbierky a dodáva: „Tento rok nám prialo aj počasie, aj reakcie ľudí boli najmä pozitívne. V prvý deň zbierky sa nám podarilo vyzbierať o takmer pol milióna korún viac ako minulý rok, bolo to viac než milión deväťstotisíc korún.“

Verejná zbierka potrvá až do 15. novembra, verejnosť sa do nej môže stále zapojiť zaslaním ľubovolnej SMS správy na číslo 820 v sieti Orange Slovensko aj T-Mobile, alebo vložením peňažného daru na číslo účtu 4030016212/3100.

Páčil sa vám článok?