Populácia v Bratislavskom kraji starne

2.11.2006
Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom kraji sú dlhodobé tendencie starnutia obyvateľstva, keď pribúdajú obyvatelia v postproduktívnom veku - ženy vo veku 55 a viac rokov a muži vo veku 60 a viac rokov.

Zároveň ubúda obyvateľov v predproduktívnom veku - detí do 14 rokov. V Bratislavskom kraji bolo v minulom roku o 58 percent ľudí viac v postproduktívnom veku ako v predproduktívnom. Vekovú štruktúru negatívne ovplyvnil najmä vývoj v okresoch Bratislava 1, 2 a 3, kde bolo dvakrát viac obyvateľov v postproduktívnom veku ako v predproduktívnom. Relatívne najlepšiu vekovú skladbu má okres Bratislava 5, kde bolo len o 19,1 percenta obyvateľov viac v postproduktívnom veku ako v predproduktívnom.

Ako uviedol Bohuš Gryga z Krajskej správy Štatistického úradu, situácia v roku 2000 bola priaznivejšia, i keď aj vtedy vekové zloženie malo degresívny charakter. Obyvateľov v postproduktívnom veku bolo o 21,7 percenta viac ako v predproduktívnom. Vtedy sa objavila progresívna veková skladba len v okrese Bratislava 5, kde počet obyvateľov v postproduktívnom veku bol asi o tretinu nižší ako v predproduktívnom.

Zhoršovanie vekového zloženia obyvateľstva je nepriaznivo ovplyvňované znižovaním živorodenosti, ktorá redukujúco pôsobí na počet obyvateľov v predproduktívnom veku a zároveň postupným prechodom pomerne silných ročníkov produktívneho veku, najmä u žien, do poproduktívneho veku.

Páčil sa vám článok?