FOTO: Pamätáte sa na Bistro Kazačok? Dnes je na jeho mieste pustatina...

5.8.2017
0

Zdroj: Facebook BA kedysi

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa mestská časť Staré Mesto snaží, aby na mieste, kde kedysi stála legendárna bratislavská kaviareň - bistro Kazačok, rástla zeleň, tak zatiaľ sa tento zámer naplniť nedarí. A pamätníci s nostalgiou konštatujú, že kedysi to tam vyzeralo naozaj oveľa lepšie ako dnes...

Bistro Kazačok postavili na prelome 60-tych a 70-tych rokov súčasne s neďalekou fontánou Marína od Tibora Bártfaya. „Pozrite sa, koľko ľudí tam sedelo kedysi na porovnanie s tým, aké je využitie tohto priestoru dnes,“ napísal k archívnej snímke, ktorá vznikla v roku 1978, kedy už bolo neďaleké Šafárikovo námestie konečnou autobusov MHD, ale zároveň aj nástupišťom na linky smerujúce do rôznych kútov nášho mesta a prestupnou stanicou na električky, ktoré chodili po Štúrovej. Práve na tejto ulici sa nachádzala ešte aj legendárna kaviareň Tulipán (dnes hotel Tulip), hotel Krym, kde bola ešte donedávna reštaurácia Trafená hus alebo vývarovňa U mäsiarov neskôr premenovaná na Karmínu, ktorá však tiež zanikla.

Na bistro Kazačok spomína staršia generácia s nostalgiou. „Boli to pekné časy, ale zostali len spomienky. Nechápem, aký malo zmysel zrušiť Bistro Kazačok, keď teraz je tam prázdna a nevyužitá plocha. Stále je to frekventované miesto a určite by malo zmysel, kebyže tam je podobný typ kaviarne či nejakého občerstvenia,“ myslí si Alena z Bratislavy. Mnohým sa vybavia aj na osemdesiate roky, kedy v blízkosti Kazačka vyrástli všelijaké stánky, kde sa predávali hot-dogy, varená kukurica, hranolky a podobné druhy prednovembrového fast foodu. V bistre Kazačok bola napriek jeho nevábnemu vzhľadu celkom dobrá kuchyňa a viacero ľudí nezabudne spomenúť skvelý boršč, tatársky biftek s hriankami či aj obyčajný vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou, na ktorý sem chodili napríklad i študenti z neďalekej Univerzity Komenského.  

Zdroj: Facebook BA kedysi

Nájde sa však i dnes mnoho odporcov tejto socialistickej architektúry, ktorá je dodnes prítomná na mnohých bratislavských sídliskách. „Bola to naozaj hrozná komunistická rároha a som rád, že tam už nie je,“ konštatoval Bratislavčan Peter. „Na druhej strane teraz ten voľný pľac vyzerá dosť otrasne,“ pripomína Beáta. Bistro Kazačok zbúrali  v rokoch 1993 až 1994. V roku 2005 tu stáli prenosné kontajnery s rôznym účelom, ktorými sa snažili tento prázdny priestor vyplniť, ale dnes zostal oplotený a pustý. Každému, kto by si chcel neexistujúce Bistro Kazačok pripomenúť, stačí navštíviť na Račianskom mýte reštauráciu Malý Bajkal alebo na Štrkovci reštauráciu U štrngáča (bývalé Bistro Natálka) – ide totiž presne o ten istý typ plechovo-kovových budov z čias Gustáva Husáka.  

(ars, foto: Facebook, ms)

Páčil sa vám článok?