FOTO: Kúpalisko Delfín existuje už 51 rokov. V čom je jedinečné?

12.7.2017
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Verejnosť dostala toto kúpalisko v Ružovej doline do užívania v piatok 1. júla 1966 a po 30 rokoch prešlo čiastočnou rekonštrukciou, ktorá dala Delfínu súčasnú podobu...

Ružinovské kúpalisko Delfín patrilo v dobe vzniku k architektonicky najzaujímavejším a službami najkomplexnejším kúpaliskám v Bratislave. Na rozhraní sídlisk Miletičova a Ružová dolina ho postavili Pozemné stavby za 3 800 000 Kčs. Vtedy malo kúpalisko jeden veľký 50 metrov dlhý bazén s hĺbkou 110 cm na jednom konci a až 220 cm na druhom. Okrem toho bola v areáli vybudovaná reštaurácia, odpočiváreň a prvá fínska sauna na území Bratislavy s kapacitou až 60 ľudí. Hlavný bazén pôvodne dopĺňal kruhový bazén a v pláne architekta Karola Paluša, ktorý projektoval aj bytové domy na Miletičovej ulici, ale aj 12- poschodové vežiaky v susedstve kúpaliska, boli aj dve volejbalové ihriská.  

Budovu kúpaliska tvoria dve terasy, na ktorých sa ľudia môžu slniť, k dispozícii majú aj bufet a interiérové šatne, teda prezliekárne. V pôvodnom projekte sa počítalo aj so službami pre obyvateľstvo (mala tu byť lekáreň, holič, pedikúra, manikúra, kozmetika či masér).

Z jedného bazéna urobili tri

Približne 30 rokov po otvorení kúpaliska Delfín v ňom bola vykonaná rekonštrukcia, pri ktorej bol rozdelený veľký bazén na tri menšie. Dnes má plavecký bazén rozmery 33,3 metra dĺžka a 20 metrov šírka s minimálnou hĺbkou 139 cm a maximálnou 190 cm. K dispozícii je aj bazén s atrakciami – tobogánmi. Jeho rozmery sú 14,37 metra dĺžka a 14 metrov šírka s maximálnou hĺbkou 100 cm. A ešte je tu aj detský bazén s vodou hlbokou 20 až 40 centimetrov, ktorý má dĺžku 14,37 metra a šírku 5,6 metra. Na betónové plochy okolo bazénov v rámci poslednej rekonštrukcie položili dlažbu a steny bazénov potiahli izolačnou fóliou. Pred niekoľkými rokmi bol architektonickým ateliérom Šináková obnovený interiér - najmä priestory sauny a vnútorného výcvikového bazénu. Celkovo však má potenciál využitia a modernizácie areálu kúpaliska Delfín klesajúcu úroveň, čo však žiaľ, platí aj pre väčšinu ostatných starších kúpalísk v Bratislave.

Čo sa ľudom na Delfíne (ne)páči?

„Na toto kúpalisko chodievame pár posledných rokov. Počas minulej sezóny sme tu boli desaťkrát. Sú tu čisté bazény, voda, okolie i toalety. V bufete i reštaurácií je milá obsluha a v ponuke dostatočný výber jedál, pitia či mrazených výrobkov na osvieženie. Chválime aj to, že sú v ponuke lehátka a slnečníky a asi jediné, čo by sme si priali zlepšiť, by bola teplota. Mohla by byť teplejšia a mať aspoň takých 25 či 26 stupňov Celzia. A možno by mohla pre lepšiu pohodu v areáli hrať aj nejaká hudba,“ napísala Alena svoju recenziu na neoficiálnu facebookovú stránku kúpaliska Delfín. „Voda na vašom kúpalisku bola abnormálne studená a to aj v detskom bazéne, do ktorého vedú veľmi nebezpečné a šmykľavé schody. Dcérka mi navyše na druhý deň po návšteve Delfína ochorela, takže asi sa tu už tak skoro neukážeme,“ posťažovala sa Alžbeta. Celkovo však návštevníci hodnotia kúpalisko ako príjemné miesto, kde sa môžu dospelí dobre okúpať a aj deti sa majú kde vyšantiť.

(ars, foto: tasr, abn, fb)

Páčil sa vám článok?