Ako to vyzeralo v obchodoch na Obchodnej pred 30 rokmi?

6.7.2017
0

Zdroj: Juraj Bartoš

Páčil sa vám článok?

Prázdne obchody, usmiati predavači, ženy s trvalou na hlave, monštrózne figuríny v odevoch a v elektre na výber ešte aj čierno-biele televízory. Realitu na Obchodnej ulici zachytil v roku 1986 svojím objektívom fotograf Juraj Bartoš.

Voľný deň v stredu počas štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda ukázal, že v súčasnosti sú ľudia priam posadnutí nakupovaním a už len niektorí s nostalgiou spomínajú na časy, kedy sa obchody zatvárali v sobotu okolo obeda a každú nedeľu boli po celý deň zatvorené. Pravdou je, že pred 30 rokmi toho v obchodoch na výber nebolo ani zďaleka toľko tovaru ako v súčasnosti.

Na banány a mandarínky sa stálo v dlhých radoch pred zelovocmi aj to len počas sezóny. Na druhej strane o nekvalitný tovar s oblečením ľudia nejavili až taký veľký záujem a mnohé obchody s odevmi vtedy zívali prázdnotou a po Bratislave sa v tých totalitných časoch šíril vtip ako z Dunaja vytiahli utopeného príslušníka Verejnej bezpečnosti, ktorý mal vo vrecku uniformy na papieriku odkaz od manželky: „Skoč do Dunaja – dostali rifle!“ Naopak topánky museli za minulého režimu vydržať čo najdlhšie a len tak sa vyhodiť nemohli a to ani keď sa začali rozpadať. Preto v každom meste, vrátane toho nášho hlavného fungovalo toľko opravovní obuvi. Jedine babky na trhoviskách sa ani veľmi nezmenili. Akurát, že ich už napríklad na trhovisku na Jedlíkovej ulici ponúkať domácu zeleninu nenájdete. Dnes je celé nádvorie plné oblečenia a iného spotrebného tovaru od Vietnamcov.       

(ars)

Páčil sa vám článok?