Pozemky boli prevedené na tisíce vlastníkov bytov

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prevody pozemkov pod bývalými družstevnými domami na vlastníkov bytov úspešne pokračujú: do dnešných dní bolo v Bratislave vybavených takmer 10 600 žiadostí o prevod pozemku.

Začatie tohto procesu vôbec nebolo jednoduché, aj keď prevádzanie pozemkov do podielového spoluvlastníctva vlastníkov bytov bolo pre mesto povinnosťou vyplývajúcou zo zákona. Podľa riaditeľky magistrátu Anny Pavlovičovej to bolo pre mesto ťažké rozhodovanie z dôvodu, že zákon stanovuje cenu 5 korún za štvorcový meter (pre prvonadobúdateľov) a náklady na samotný prevod sú niekoľkonásobne vyššie. Mestské zastupiteľstvo schválilo uznesenie o zabezpečení prevodov pozemkov 26. júna 2003, potom mesto formou súťaže vyberalo firmu, ktorá by prevody zabezpečovala. „Na magistráte totiž boli evidované tisíce žiadostí o kúpu pozemkov a mesto nemohlo prevody uskutočňovať vlastnými kapacitami,“ vysvetlila A. Pavlovičová.

Od výberu firmy po reálne začatie prevodov uplynul takmer rok a od februára 2004 do dnešných dní bolo vybavených už spomenutých takmer 10 600 žiadostí. „Záujem o kúpu a vyrovnanie pozemkov prislúchajúcich k bytom v bývalých družstevných domoch a forma zabezpečenia prevodov prostredníctvom externej firmy potvrdili opodstatnenosť rozhodnutia mesta,“ konštatovala A. Pavlovičová. „Ešte stále prichádzajú žiadosti o prevod pozemkov, priebežne ich vybavujeme, je však potrebné podotknúť, že množstvo žiadostí sa viaže na majetkovoprávne nevyrovnané pozemky, ktoré musí mesto Bratislava na vlastné náklady vysporiadať.“

Z dostupných podkladov vyplýva, že väčšina pozemkov pod bývalými družstevnými domami už bola prevedená vlastníkom bytov. Tí, ktorí si ešte žiadosť o prevod doteraz nepodali, tak stále môžu urobiť. Rýchlosť vybavenia žiadosti závisí od toho, či je príslušný pozemok majetkovoprávne vyrovnaný, spravidla to trvá rádovo niekoľko mesiacov.

Páčil sa vám článok?