Pohodené použité striekačky už rieši mimovládka aj aktívni rodičia

11.7.2016
0
Pohodené použité striekačky už rieši mimovládka aj aktívni rodičia - striekacky
Páčil sa vám článok?

Viac ako 80 vyzbieraných striekačiek je výsledok dvoch dobrovoľníckych brigád zberu ľudí z Občianskeho združenia (OZ) Odyseus a aktívnych rodičov v okolí Pentagonu. Túto lokalitu, ktorá je spájaná s drogami, dlhodobo trápia rôzne problémy, medzi nimi aj pohodené striekačky.

Občianske združenie Odyseus pôsobí pri Pentagone už 15 rokov. Pracujú priamo s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy, a zabezpečujú distribúciu aj výmenu injekčných striekačiek. Užívateľ drogy prinesie použitú striekačku a dostane za to čistú. Ročne v Bratislave Odyseus takto zlikviduje okolo 100 000 použitých striekačiek. Toto množstvo naukladané za sebou by vytvorilo cestu dlhú 15 kilometrov. „Bez výmeny striekačiek by situácia bola katastrofálna, nemal by ich kto zlikvidovať,“ vysvetľuje Miroslava Žilinská, koordinátorka výmeny striekačiek. „Lenže aj jedna striekačka vyvolá strach a môže ohroziť zdravie poraneného. Preto hľadáme viacero riešení tohto problému.“ Tento rok Odyseus napríklad usporiadal workshopy v materských centrách o tom, ako bezpečne zlikvidovať striekačku.

Jedným z riešení je zber striekačiek, s ktorým prišli samotní rodičia, ktorí chcú pred striekačkami chrániť svoje deti.

Rozhodli sa prestať kritizovať a zapojiť sa do riešenia situácie. Odyseus chce s rodičmi v zberoch pokračovať aj naďalej a vítaní sú všetci občania. Pri dodržaní bezpečnostných pravidiel je riziko poranenia minimálne. Samozrejmosťou sú rukavice a pre tých, ktorí majú strach sú k dispozícii špeciálne kliešte, aby človek vôbec nemusel prísť do kontaktu s pohodenou ihlou.

„Myslím, že teraz je na rade samospráva. V hľadaní riešení môžeme totiž pokračovať. Potrebujeme napríklad väčšiu podporu. V zahraničí sú bežné špeciálne koše na infekčný odpad alebo zriadenie injekčnej miestnosti, kde ľudia môžu pod kontrolou drogu užiť. Benefitujú z toho všetci – užívatelia drog, ale aj ich okolie,“ vysvetľuje M. Žilinská.

Zber striekačiek sa uskutočnil v rámci projektu Nech ihla na zemi, nikoho nezraní, ktorý podporila Nadácia pre deti Slovenska z nadačného fondu poisťovne Kooperativa Deti bezpečí.

(ts)

Páčil sa vám článok?