Výletníkom na Devínsku kobylu pomôže vynovený náučný areál

18.10.2015
0
Výletníkom na devínsku kobylu pomôže vynovený náučný areál - devinska_chodnik
Páčil sa vám článok?

Nový prírodovedný náučný areál má od minulého týždňa aj Devínska Nová Ves. Vďaka nemu sa návštevníci prejdú napríklad po lesnom a stepnom chodníku, pozrú si paleontologické ihrisko, ale aj hmyzí kút či salaš.

Súčasťou areálu sú atraktívne informačné tabule, ktoré oboznamujú návštevníkov územia s jedinečnosťou prírodných spoločenstiev, upozorňujú na ich zraniteľnosť, ohrozenie a potrebu aktívnej ochrany. Náučný areál oživujú aj interaktívne drevené prvky, paleochodník a informačné tabuľky k zaujímavým druhom. V predchádzajúcich rokoch pribudli v území informačné tabule približujúce geológiu tohto jedinečného miesta, no o prírodných hodnotách tohto územia poskytovalo strohé informácie len niekoľko starších informačných tabúľ.

Pritom práve výskyt vzácnych druhov a biotopov či už stepných, lúčnych, lesných, alebo skalných, prispel k tomu, že územie bolo v roku 2004 zaradené do európskej sústavy chránených území Natura 2000. Napriek unikátnosti Devínskej kobyly a skutočnosti, že sa v blízkosti Bratislavy nachádza lokalita s takou vysokou biodiverzitou, je povedomie verejnosti o prírodných hodnotách tohto územia stále veľmi nízke. Práve náučný areál má prispieť k zlepšeniu v tejto oblasti.

(mm)

Páčil sa vám článok?