Devínska Kobyla má problémy, pôvodné rastliny ustupujú novým

3.7.2015
0
Devínska kobyla má problémy, pôvodné rastliny ustupujú novým - kobyla_kvety1
Páčil sa vám článok?

Prírodnému bohatstvu Devínskej Kobyly hrozí zánik – ohrozujú ho šíriace sa cudzokrajné a dominantné dreviny a chýbajúce hospodárenie. Za posledných 50 rokov sa stratili takmer dve tretiny vzácnych a v Európe jedinečných stepí, mnohé ohrozené druhy rastlín a živočíchov z lokality vymizli alebo pomaly vymierajú.

Devínska Kobyla je prírodným skvostom v celoeurópskom meradle a jednou z najnavštevovanejších turistických lokalít mesta. Pestro zakvitnuté lúky sa však postupne menia na kriakovú húštinu. Posledné zvyšky stepí pred našimi očami pohlcujú kríky a stromy, z ktorých mnohé sú u nás nepôvodné a niektoré boli dokonca v rezervácii zámerne vysadené v 60. rokoch 20. storočia.

Rozmanitá príroda Devínskej Kobyly je výsledkom stáročí tradičného obhospodarovania. Pestré stepi za svoj nelesný charakter vďačia pastve, ktorá v území prebiehala intenzívne až do 60-tych rokov 20. storočia. Keď územie získalo legislatívnu ochranu, bola v ňom pastva zakázaná a otvorené stráne začali postupne zarastať.

Mimovládne organizácie Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie a Bratislavské regionálne ochranárske združenie spolu so Štátnou ochranou prírody SR vypracovali projekt na záchranu Devínskej Kobyly, ktorý sa sústreďuje na obnovu stepí odstránením šíriacich sa drevín.

„Pri odstraňovaní drevín sa prioritne sústreďujeme na nepôvodné druhy, ktoré svojím rastom príliš zatieňujú cenné stepné lokality,“ hovorí Ján Šeffer, riaditeľ Inštitútu Daphne.

Verejnosť bude o plánovaných manažmentových zásahoch informovaná v lokalite Sandberg už 20. júna.

(mm)

Páčil sa vám článok?