Mlčiaca väčšina nás k lepšiemu nezavedie

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aby bolo jablko jablkom, musí dozrieť. Pozriete sa na túto vetu a spýtate sa, načo píšeme takú samozrejmosť. Ak ste však niekedy pozorovali zrejúce plody na strome, viete, o čom hovorím. Jednoducho, plod musí dozrieť. Musí chcieť dozrieť. Ak nechce dozrieť, potom strom spraví to, čo nestihol záhradník - zhodí ho na zem. Na konároch zostáva len to, čo je dobré, zrelé.

Nebýva tak vždy. Niekedy sú na strome len suché a zmrzačené plody. Čo však už nie je chyba jablka. Strom je chorý.

V prírode je to jednoduché a jasné. Do nenávratna odchádzajú choré jedince a aj celé spoločenstvá. Ak dopomôže záhradník, môže chorú jabloň vyliečiť. Alebo vyťať a nahradiť druhým stromom.

Aj ľudský svet je ako príroda. Zdravá spoločnosť si ľahko poradí s nezrelými a nezrejúcimi jedincami. A ak si neporadí, bude sa pod lesklou šupkou tváriť ako zdravá, napokon podľahne presile chorých jedincov. Tu netreba záhradníka, takéto civilizácie sa už stratili v histórii.

To je situácia, keď politici usilovne hľadajú vonkajšieho aj vnútorného nepriateľa, zamotávajú sa stále hlbšie do klbka nezdravostí a mlčiaca väčšina sa s nimi chtiac-nechtiac vezie do pekla.

Ak to nie je zatiaľ zrejmé, hovorím o vzťahu (aj bratislavskej) verejnosti k bezdomovcom, ale nielen k nim, ku všetkému, čo by nás malo škrieť a neškrie. Mám v tomto krásnom meste často pocit, že jeho krása je ozaj na zostupe, alebo je aspoň vážne ohrozená. Lebo mesto je mestom len vďaka duchu, ktorý v ňom žije. Žije, neživorí. A taký duch, nazývaný tiež spoločenská mienka, je silnou pákou na odstraňovanie chorých plodov. Len tu tá páka chýba. Všetko hádžeme do jedného vreca - nerozlišujeme, že bezdomovcov tvoria aspoň tri sociálne podskupiny, že každá síce potrebuje pomoc, ale každá inak a inú. Nerozlišujeme ani v iných veciach, hlavne nehasíme, čo nás nepáli, ani susedove dvere nie, až kým sa plamene nedostanú na naše - ale vtedy je už neskoro kričať.

Noviny všetko nezachránia. Noviny nespravia nič bez ľudí, ktorí si vedia povedať svoje, aj keby noviny neboli.

Páčil sa vám článok?