Z kameňolomu v Devínskej začali odvážať gudróny

5.2.2015
0
Z kameňolomu v devínskej začali odvážať gudróny - Gudróny
Páčil sa vám článok?

Z bývalého kameňolomu Srdce v Devínskej Novej Vsi vo štvrtok o 8.30 h odišlo prvé nákladné auto naložené gudrónmi. Po tom, čo od 8. januára odviezli z lokality 12-tisíc ton znečistenej zeminy, pokračuje sanácia environmentálnej záťaže odvozom nebezpečného ropného odpadu.

„Gudróny budú odvážané v uzavretých kontajneroch, prípadne kontajneroch prekrytých plachtou,“ informoval člen združenia realizátorov projektu Kamenné srdce Václav Mazura. Ako dodal, oba typy prevozu zodpovedajú Európskej dohode o preprave nebezpečných vecí (ADR). „Riziká prepravy sú minimalizované,“ dodal V. Mazura s tým, že obyvatelia obytnej zóny môžu cítiť pri prevoze nepríjemný zápach šíriaci sa z gudrónov, ktorý však nie je nebezpečný.

Denne by z lokality mali odviezť 500 ton kontaminovanej zeminy i samotných gudrónov. Všetok chemický odpad, ktorý sa odhaduje na 50-tisíc ton, chcú odstrániť do konca apríla. V. Mazura pripomenul, že odvoz v zimných mesiacoch je jednoduchší, keďže gudróny sú pri nízkych teplotách v tuhom skupenstve a aj ich odparovanie je minimálne.

Odpad odváža realizátor sanácie do spracovateľského strediska v Zohore, kde je kontaminovaná zemina zbavovaná nebezpečných látok a samotné gudróny sú prepracované na alternatívne palivo.

Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Milana Jambora prebieha sanácia z pohľadu mestskej časti bez výrazných problémov a komplikácií. Priznal, že sa stretáva s ponosami na zápach, no nemyslí si, že od polovice januára, keď sa riešili medializované sťažnosti Devínskonovovešťanov, ktorí požadovali, aby aj odvážaná zemina zo skládky bola prepravovaná v zakrytých nákladných autách, nastalo „výrazné zvýšenie ich diskomfortu“. „Ak prevážate také množstvo chemického materiálu ako v tomto prípade, k nejakému diskomfortu v podobe zápachu príde. No podľa mňa je podstatné, že sa z našej mestskej časti konečne odvezie 50-tisíc ton kontaminovaného materiálu,“ uviedol M. Jambor.

Na likvidáciu gudrónov poslúžia eurofondy. Ministerstvo životného prostredia SR uzavrelo zmluvu s konzorciom A.S.A. ENVIRO (Kamenné srdce), ktoré tvorí päť firiem, za takmer 12 miliónov eur. Časť odpadu sa spáli v cementárskych peciach.

Skládka z bývalej rafinérie minerálnych olejov Apollo zaberá takmer 4 000 m2. Nebezpečný odpad priviezli do lokality Srdce zo Slovnaftu v roku 1963 a povrch o desať rokov prekryli vrstvou ílovitých zemín. Lokalita pritom patrí do Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

©TASR

Páčil sa vám článok?