NÁZOR: Nielen Lamač potrebuje systémové riešenia

7.10.2014
0
Názor: nielen lamač potrebuje systémové riešenia - lamac_kos1
Páčil sa vám článok?

V uplynulých týždňoch takmer každý čitateľ mohol zaregistrovať tému okolo neprijatých detí do materských škôlok v Bratislave, ktorých by malo byť vyše 1400. Priznám sa, že aj mňa táto informácia zaujala, keďže som poslancom v Lamači a okrem iného som aj členom rady našej obecnej materskej škôlky. Potešila ma jedna tabuľka v istom denníku, kde pri kolónke zamietnuté žiadosti svietila zo 17 mestských častí, iba jedna veľká nula a to práve pri Lamači.

Ako sa nám podarilo umiestniť každé dieťa spĺňajúce naše podmienky do lamačskej obecnej škôlky? Nuž systémovým prístupom k riešeniu problému, akým, bezpochyby chýbajúca kapacita predškolských zariadení je. V Lamači totiž všetky predškolské zariadenia vybudované za bývalého režimu slúžia výlučne iba na predškolské zariadenia. Počas môjho poslancovania v Lamači sa v minulom volebnom období podarilo v priestoroch dočasnej ubytovne pre učiteľov opätovne zriadiť druhé elokované pracovisko našej obecnej škôlky so štyrmi plnohodnotnými triedami.

Táto škôlka na Malokarpatskom námestí, do ktorej som aj ja ako dieťa chodil, s prekrásnym areálom je vizitkou našej systémovej práce. Taktiež po presťahovaní sa miestneho úradu z Heyrovského ulice, sme z budovy bývalých jasličiek neurobili ani herňu, či penzión, ale opätovne sme ju dali do užívania súkromnej materskej škôlke. To, čomu sa pred pár rokmi mnohí smiali, že na čo je nám v Lamači toľko škôlok, sa nám v podobe uspokojených žiadostí teraz vracia naspäť. Školstvo je pre mňa osobne prioritou, preto sme v rámci rozpočtu presadili do našej škôlky nákup nových štyroch interaktívnych tabúľ a do konca novembra pribudne aj 75 nových postieľok.

Záleží nám, aby aj ostatné typy škôlok, ktoré za prijateľné nájomné pôsobia v obecných priestoroch, prednostne prijímali deti s trvalým pobytom v Lamači. Preto sme niektorí poslanci dôsledne trvali na tejto podmienke minimálneho počtu 95% novoprijatých detí s trvalým pobytom v Lamači v prípade cirkevnej škôlky. Je to absolútne legitímna, logická a zákonná podmienka. Keďže ako sa vraví je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, rozhodli sme sa niektorí poslanci pri príležitosti nového školského roku prejsť všetky predškolské obecné aj súkromné zariadenia v Lamači. Mrzí ma, že jedine vedenie cirkevnej materskej škôlky nemalo záujem s nami komunikovať a jednoducho nás neprijalo.

Naša mestská časť Lamač, ale aj celá Bratislava potrebuje systémové riešenia. Je veľa problémov, ktoré aj v Lamači potrebujeme riešiť s vedomím ako veci pohnúť dopredu. Či už je to v oblasti revitalizácie nášho Malokarpatského námestia, aby sme nemali takýchto „bubákov“ ako vidíte na obrázku v centrálnej zóne Lamača, za ktorú sa teraz musí každý hanbiť. Veľa práce nás čaká v oblasti doriešenia výstavby na Zečáku, kde potrebujeme čo najskôr dokončiť schváliteľný územný plán zóny. O doprave, parkovaní a problémoch s tranzitom cez Lamač ani nehovorím. Veď každý to dennodenne zažíva na vlastnej koži. Voľnočasové aktivity pre mládež, ihriská, bezpečnosť, bezdomovci a ochrana zelene je taktiež téma, ktorá si vyžaduje aktívny prístup.

Preto tak ako v oblasti materského školstva, aj v iných oblastiach potrebujeme nájsť také riešenia, ktoré budú systémové, efektívne a udržateľné. Chce to len víziu, zdravý rozum a správnych ľudí. Aby sa veci konečne rozhýbali tým správnym smerom.

Mgr. Ing. Radoslav Olekšák,
kandidát na starostu a mestského poslanca za Lamač
www.krajsilamac.sk


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?