NÁZOR: Quo vadis, bývalá Textilanka?

29.5.2014
0
Názor: quo vadis, bývalá textilanka? - hecko_vladislav
Páčil sa vám článok?

Nie je to tak dávno, čo som v Bratislavských novinách spomenul, že v Devínskej Novej Vsi sa nachádza viacero nehnuteľností, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti zo strany samosprávy. Jednou z nich je aj areál bývalého liehovaru na Ulici Milana Pišúta (známy ako bývalý areál Textilanky).

Liehovar bol založený v roku 1916 miestnym statkárom Jakubom Weselym v roku 1932 sa zmenil na Roľnícky družstevný liehovar a v roku 1952 sa včlenil do Západoslovenského liehového podniku v Leopoldove. Samotný objekt ma celkom pohnutú minulosť, ale aj dnešný stav nie je to, čo by si zaslúžil takýto majetok, ktorý má mestská časť vo svojom vlastníctve od roku 2009. Áno, MAJETOK. V roku 2009 poslanci miestneho zastupiteľstva odsúhlasili kúpu bývalého areálu Textilanky. Suma bola obrovská, a to 930 000 eur (28 miliónov korún). Evidentne to bolo predražené.

Zámer vybudovať na tomto mieste nové priestory pre miestnu verejnoprospešnú organizáciu Denova, ktorá momentálne sídli v kapacitne nevyhovujúcom objekte, presťahovať sem dobrovoľný požiarný zbor, možnosť umiestniť sem miestnu televíziu DTV a športovú organizáciú zriadenú mestskou časťou DNV Šport, boli mienené dobre. Pridala sa k tomu aj myšlienka zriadenia zberného dvora pre obyvateľov Devínskej Novej Vsi.

Číta sa to pekne. Ale kde je realita? Vybudovanie zberného dvora sa ani po 4 rokoch nedostalo nikam. Žiadosť získať financie z eurofondov stroskotala v roku 2012 na tom, že miestny úrad po formálnej stránke nesplnil to, čo mal splniť. Následne bola poslancom podsunutá ponuka na prenájom objektu od spoločností, zámerom ktorých bolo prevádzkovať zberný dvor, avšak bolo zrejmé, že ide skôr o vrakovište ako o službu občanom. Posledná snaha o spoluprácu s ďalším záujemcom bola po ekonomickej stránke nezmyslom, avšak veľmi obhajovaná niektorými poslancami a starostom. Je však paradoxom, že návrh inej skupiny poslancov vybudovať v roku 2014 zberný dvor (projekt je pripravený!!!) v spolupráci s hlavným mestom alebo z vlastných prostriedkov bol zmietnutý zo stola. Jednoducho pri príprave rozpočtu starosta odignoroval požiadavku tejto skupiny poslancov, a to iba vďaka politickému zápasu a nevraživosti. Žiadne rácio v tom nevidím, skôr si myslím, že to negatívne ovplyvňuje zveľaďovanie majetku.

Odporúčam sa ísť pozrieť, ako to vyzerá dnes. Smetisko. A určite vás niečo zarazí. Súčasťou areálu liehovaru bol kedysi aj tehlový komín. Žiaľ, je treba písať v minulom čase, pretože na pokyn starostu 8. 3. 2012 sa zrealizoval jeho odstrel. Mimochodom, odstrel komína, ktorý je stále vedený na Zozname pamätihodností na území hlavného mesta SR Bratislavy. Zoznam vydáva Mestský ústav ochrany pamiatok, nájdete ho na www.muop.bratislava.sk

Na záver mi dovoľte opäť zacitovať zo zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. V paragrafe 8 sa uvádza, že majetok obce slúži na plnenie úloh obce a majetok obce sa má zveľaďovať a zhodnocovať a vo svojej celkovej hodnote zásadne nezmenšený zachovať.

Ing. Vladislav Hečko,
poslanec mestského a miestneho zastupiteľstva


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?