NÁZOR: Verejný priestor nesmie chátrať a musí byť prístupný občanom

1.5.2014
0
Názor: verejný priestor nesmie chátrať a musí byť prístupný občanom - kino_devin
Páčil sa vám článok?

Dovoľte mi na úvod zacitovať zo zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. V paragrafe 8 sa uvádza, že majetok obce slúži na plnenie úloh obce a majetok obce sa má zveľaďovať a zhodnocovať a vo svojej celkovej hodnote zásadne nezmenšený zachovať. Zadajme si otázku. Je litera zákona naplnená aj v mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves? Odpoveď by som nechal na čitateľov po dočítaní článku.

V mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves sa nachádza viacero nehnuteľností, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti zo strany samosprávy. Myslím si, že obyvatelia a návštevníci Devínskej Novej Vsi veľmi dobre poznajú bývalé kino Devín (v dávnej minulosti Hlinkov dom), ďalej areál bývalého liehovaru na ul. Milana Pišúta a v neposlednom rade budovu obecnej školy na Charkovskej ulici. Mimochodom, posledné dve nehnuteľnosti sa nachádzajú na evidenčnom liste pamätihodností hlavného mesta. Liehovar bol založený v roku 1916 Jakubom Weselym a v roku 1932 sa zmenil na Roľnícky družstevný liehovar. Donedávna dominoval tomuto areálu tehlový komín, ktorý bol zbúraný. Obecnú školu vybudovala obec v roku 1926 na pamiatku národného oslobodenia.

Každá zo spomenutých nehnuteľností má svoju minulosť a veľmi dôležitou otázkou je jej budúcnosť. Aká je však súčasnosť? Nuž, nie veľmi lichotivá. Nateraz sa budem venovať bývalému kinu Devín, ktoré chátra od roku 2002. Sprevádzkovať túto budovu bola iniciatíva pár poslancov. Zámer bol veľmi jednoduchý. Z daného priestoru vytvoriť kultúrno-spoločenské centrum. Žiaľ, finančné prostriedky, ktoré by mohla samospráva vyčleniť, neboli postačujúce na realizáciu zámeru. Ale našiel sa záujemca o prenájom.

Jednotlivé časti objektu sa mali zrekonštruovať a vzniknúť mala multifunkčná sála s kapacitou do 200 miest na sedenie. Sála bola projektovaná ako hľadisko, ktoré bude možné zložiť, a vznikla by tak veľká sála vhodná na koncerty, plesy a iné kultúrno-spoločenské akcie. V podkroví mali vzniknúť ateliér, určený na kurzy, semináre, školenia, workshopy a komorné divadielko pre deti. Súčasťou projektu bola aj kaviareň s knižnicou, v ktorej sa plánovali podujatia komorného charakteru, a skvelá myšlienka zriadenia free office, kancelárskeho priestoru, ktorý by sa mal zdarma ponúkať pre začínajúcich mladých podnikateľov alebo neziskové organizácie pôsobiace v mestskej časti. Ako by povedal jeden z mojich obľúbených angličanov - LOVELY...

Myslím si, že takáto premena chátrajúcej budovy by spĺňala na začiatku spomenuté zveľaďovanie a zhodnocovanie majetku. Žiaľ, toto všetko zostalo len na papieri. Nie je mi úplne jasné, prečo s potencionálnym záujemcom o sprevádzkovanie kina Devín, a teda vytvorenie kultúrno-spoločenského centra, bolo len jedno kolo rokovaní a po pripomienkovaní prvého návrhu možnej zmluvy zo strany poslancov sa už ďalej nepokračovalo. Čo je však veľmi zarážajúce, tak o nepokračovaní nerozhodli poslanci, ale zvláštnym spôsobom rozhodol niekto iný, nie však záujemca. Je všeobecne známe, že na dohodu treba dvoch, ale niekto za samosprávu sa rozhodol, že poslanci, ktorí hľadajú možnosť, ako by obyvatelia mohli využívať majetok obce slúžiaci na verejné účely, sa odsunú na vedľajšiu koľaj… A preto sa nečudujme, že nie je naplnená litera zákona.

Prajem vám všetkým pekný a teplý máj.

Ing. Vladislav Hečko, poslanec mestského a miestneho zastupiteľstva


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?