Slúži BPS len staromestským Vyvoleným?

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Parkovanie v centre mesta je pre vodičov nočnou morou, a preto je samozrejmé, že sa mu venuje zvýšená pozornosť. Napadol sneh a keď som začul zvuk malého nakladača, ktorý odpratával sneh z parkovacích miest, pomyslel som si, že predsa len Bratislavská parkovacia služba niečo robí pre svojich obyvateľov.

Môj dojem sa vytratil, len čo vyšiel z domu na chodník. BPS zabezpečila odpratanie snehu, avšak len z vyhradených parkovacích miest! Priamo oproti pripravenú kopu snehu z nevyhradeného miesta ponechala bez povšimnutia. Pre koho je vlastne zriadená Bratislavská parkovacia služba, s. r.o.? Ak sa pozriete do obchodného registra, zistíte, že je to súkromná firma, v ktorej má jedna fyzická osoba 80-percentný podiel a Mestská časť Staré Mesto iba 20-percentný. Takáto firma vyberá peniaze za možnosť parkovania (ktoré sa za niekoľko rokov zvýšilo skoro o 200% z 500 Sk ročne na súčasných 1300 Sk ročne). Nemožno sa ubrániť dojmu, že týmto spôsobom mestská časť Staré Mesto vyňala spod verejnej kontroly značnú časť finančných prostriedkov za parkovanie, pretože o firme a jej hospodárení rozhoduje v podstate jeden človek. Asi preto je problém aj zrušiť vyhradené parkovacie miesta pre firmy, pretože pri nedostatku parkovacích miest je takto dostatok možností na podpultový predaj, ako sme to poznali už za socializmu. Ak na vyhradenom parkovacom mieste náhodou zastavíte, má prenajímateľ miesta právo dať vás odtiahnuť, alebo zablokovať „papučou“. Mestská polícia takto chtiac-nechtiac slúži len pár vyvoleným, ktorí majú vyhradené parkovacie miesta (samozrejme, nemyslím tu miesta vyhradené pre invalidov, pre taxíky alebo na niekoľko hodín pre zásobovanie). Ani mestskej polícii neprekáža, že robia slúžku pre pár ľudí? Odťahovacie autá slúžia skoro výhradne len na odvoz zle zaparkovaných áut z vyhradených parkovacích miest.

Zaráža ma, že to vôbec nezaujíma ani poslancov, ktorí museli odsúhlasiť takýto spôsob šafárenia s mestskými peniazmi. Nenájde sa aspoň jedna politická strana, ktorá by sa zaviazala urobiť v tomto smere poriadok? V tomto roku sú voľby a túto tému určite nenechám bez povšimnutia. A už len na záver, ak by náhodou chceli reagovať z mestskej časti, že všetko je „v súlade so zákonom a so všeobecne záväznými nariadeniami,“ nech sa ani neunúvajú. Škoda času a papiera.
RNDr. Marián Kečkéš, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?