Na Račianskej sa dopravná situácia zhoršila

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

O zlej dopravnej situácii na Račianskej ulici sa už veľa písalo. Kritickými miestami sú zúžené jazdné prúdy na Bielom kríži v oboch smeroch, pri Mladej garde a na Teplickej ulici.

Priepustnosť týchto miest je už roky znížená. Komunikácia bola z pôvodných dvoch jazdných prúdov zúžená na jeden pruh na úkor rozšírenia zastávok električky. Generálny investor Bratislavy namiesto rozšírenia ulice v týchto miestach (priestorovo je to možné urobiť), rozhodol o realizácii inej stavby na Račianskej ulici. Uvedená stavba je naozaj zle vyprojektovaná - zhoršila plynulosť dopravy a bezpečnosť chodcov. Bezpečný priechod pre chodcov bol nahradený dvoma novými, veľmi zle riešenými priechodmi, ktoré sú v stredovom poli veľmi úzke a navyše s vysokým schodíkom. Medzi cestami nie je dostatok miesta ani pre peších.

Vyústenie druhého priechodu je na úzku zastávku MHD alebo rovno na električkovú trať! Na nových posunutých autobusových zastávkach dosiaľ nebol umiestnený ani jeden smetný kôš, dokonca zastávky sú bez prístreškov. Ďalšou negatívnou súčasťou stavby bolo zrušenie odbočovacieho pruhu k železničnej stanici Predmestie a k priľahlému parkovisku. Bola tak vytvorená ANTI PARK+RAIL zóna pre dve železničné stanice, na ktorých zastavuje väčšina rýchlikov, kde nemáte možnosť zaparkovať a ani len zastaviť. Zrušením otočného pásu medzi cestami trpia zase šoféri nákladných áut Palmy, ktoré sa otáčajú teraz až pri Krasňanoch...

Ako obyvateľ a motorista bývajúci v tejto oblasti, môžem konštatovať, že úpravou križovatky sa dopravná situácia a obslužnosť zóny len zhoršila. Ranné kolóny sa posunuli von z mesta až po Peknú cestu. Jediným pozitívom stavby je, že doprava električiek je riadená semaforom. To sa dalo však realizovať lacnejšie a jednoduchšie a peniaze investovať tam, kde to naozaj treba.
Robert Spitzberg, Rača
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?