Investovať treba do športovísk pre mládež

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dovoľte mi vniesť trošku pragmatizmu do pártýždňovej futbalovej eufórie... Ako obyvateľovi a daňovému poplatníkovi sa mi vidí, že cez stromy nevidíme les. Téza, že pomaly „životne“ potrebujeme národný futbalový štadión, sa mi zdá prehnaná.

Keď nateraz opomenieme veľmi sympatickú prácu a snahu Artmedie (čo je napokon súkromná firma) na medzinárodnom poli, náš futbal je podľa mňa výkonnostne úplne inde ako na špici. Reprezentácia zlyhala v kvalifikácii, keď neporazila luxemburských bankárov a nevyhrala iné menej náročné zápasy a teraz sa tvári, že jej hlavný turnaj unikol len o vlások so Španielskom... A výkony za posledných desať rokov boli v podobnom duchu. Nemám ambíciu tu analyzovať vystúpenia reprezentácie, nie som odborník, aj keď na futbal a na politiku je ich vždy najviac. Medzinárodné výsledky dlhodobo nie sú a megalomanský štadión ich neprinesie. Návštevnosť ligových zápasov je adekvátna ich atraktivite (asi to tá špička tiež nebude). Summa summárum, futbal nie je to, čo býval, je stále viac alternatív, a teda buď si nájde sám svoje miesto, alebo podľahne konkurencii iných športov alebo činností.

Chcem tým povedať, že nechápem, prečo by malo mestos alebo štát (z peňazí na šport je futbal aj tak pravdepodobne jedným z najväčších odberateľov) dotovať takéto projekty. Keď už je v pláne spraviť niečo užitočné, skôr by som nasmeroval prostriedky do športovísk a masového športovania mládeže v Bratislave a na Slovensku širšie (napríklad 1,5 plavárne na Bratislavu je fakt úbohé), a nie do jednej megastavby s hotelom, z ktorých tržby sa späť do športu aj tak pravdepodobne nedostanú. Rozvoj masového športu určite prinesie šikovných hráčov aj do futbalu. Inak tu budeme len dotovať atrakcie pre pomerne malú hŕstku nadšencov. A nenechajme si zalepiť oči tréningovým centrom pre mládež, dve - tri ihriská, ako náhrada za zrušené nepomôžu.

A zápasy reprezentácie? Autor ponúkol riešenie v úvode: na tých pár kvalifikačných zápasov s neistým koncom sa treba uskromniť, alebo zvážiť prenájom vo Viedni. A ušetrené peniaze investovať do rozvoja športu...
Michal Klásek, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?