Zopár postrehov z vianočných trhov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

e vianočné trhy sú v týchto dňoch predmetom širokej publicity, dovolím si na okraj tejto celkom peknej tradície poznámku, ktorá nemá nič spoločné s názormi na tvar stánkov, kvalitu tovaru a ponúkaných gurmánskych špecialít.

Uplynuli viac ako tri roky, odkedy si Staromešťania zvolili nového starostu. Dnes už viacnásobný komunálny funkcionár vtedy okrem iného sľúbil čistotu a poriadok. Zámerne nebudem hodnotiť poriadok na uliciach, vedúcich do historického centra, ale zameriam sa na Hviezdoslavovo námestie, čoby dejisko konkurenčných vianočných trhov. Keďže toto námestie „patrí“ mestskej časti Staré Mesto, domnievam sa, že i starostlivosť o čistotu by mala byť v jej réžii, hlavne ak ide o mimoriadne frekventovaný priestor.

V priebehu posledných dni som prechádzal námestím vo večerných hodinách niekoľkokrát a vždy som bol šokovaný brutálnym neporiadkom, ktorý v iných mestách možno vidieť vari len na štadiónoch po vystúpení rockových hviezd. Priamo na trhu, ale i pred SND a pozdĺž Rybnej brány sa okolo preplnených odpadkových nádob nakopili plastové a papierové taniere, poháre a fľaše, ktoré nemal večer kto odpratať. V rámci trhovej eufórie si zrejme kompetentní staromestskí úradníci nie sú schopní všímať i takýchto drobnosti. Alebo im jednoducho stačí prílev peňazí za prenájom vianočných stánkov. Práve preto dúfam, že sa nebudú vyhovárať na nedostatok finančných prostriedkov. Pretože niekoľko veľkých odpadkových nádob navyše a pravidelná údržba čistoty nestojí ani toľko ako integračný pahorok...

Mário Košík, Staré Mesto

~ ~ ~

Chcela by som reagovať na Vianočné trhy. Na jednej strane som rada, že sa vôbec konajú, na druhej strane mám niekoľko pripomienok.

Priebeh je neustále rovnaký, žiadne novinky, atrakcie, iba postupné zdražovanie v stánkoch s jedlami a nápojmi. K dôstojnej, slávnostnej predvianočnej a azda i trochu gýčovej atmosfére patrí i primeraná hudobná produkcia a tá na trhoch chýba. Cez deň je tam hlucho, popoludní sú síce kultúrne programy, ale to je málo. Je toľko vianočných skladieb, kolied, nemusí to byť stále Tichá noc. Starí slovenskí i českí skladatelia zložili vianočné omše, napr. Pascha, Ryba a iní, prečo sa tieto a iné skladby nehrajú už predpoludním, veď vianočné trhy sú navštevované od 10.00 hodiny. Organizátori by mali pouvažovať nad tým, nie som jediná, ktorej na zdôraznenie vianočnej atmosféry absentuje hudba.
Eva Potašová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?