Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul slávi 5. výročie

21.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Nízkoprahová Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste v Bratislave oslavuje piate narodeniny. Od svojho otvorenia v roku 2006 poskytla už vyše 222.800 núdzových nocľahov pre ľudí bez domova. TASR o tom informoval riaditeľ organizácie Depaul Slovensko, ktorá zariadenie prevádzkuje, Juraj Barát.

"Podnetom pre vznik zariadenia bola kritická situácia v roku 2005, keď na následky podchladenia a chorôb v tuhých mrazoch zomrelo v Bratislave najmenej 19 bezdomovcov a bolo zriadené núdzové stanové mestečko," povedal riaditeľ.

Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul svoje služby poskytuje predovšetkým tým ľuďom bez domova, ktorí pre svoje závislosti či zanedbaný fyzický a psychický stav nie sú schopní splniť podmienky pre prijatie do iných zariadení v Bratislave. Prijíma aj ľudí pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Na registrácii sa vykonáva kontrola a do zariadenia už alkohol ani návykové látky priniesť nesmú. Zakázaná je aj ich konzumácia v areáli zariadenia.

„Počas minulej ani tejto zimy už ľudia bez domova nezomierajú opustení v uliciach Bratislavy, ako sa to dialo pred piatimi rokmi. To je neklamný znak toho, že naša práca je dôležitá," zdôraznil Barát. „Ponúkame pomocnú ruku všetkým, najmä tým, ktorí sú v najhoršom stave. Staráme sa aj o ľudí pod vplyvom alkoholu, drog a omamných látok, ktorých pre závislosť neprijmú do iných zariadení. Aj to sú ľudia, ktorí pre rôzne komplikované životné situácie skončili na ulici. My ideme do rizika a snažíme sa ich zachytiť, uspokojiť ich základné potreby a pomôcť im prekonať najväčšiu krízu," dodáva.

Klienti zariadenia dostanú okrem núdzového nocľahu, teplú večeru a jednoduché raňajky, sú tam vytvorené podmienky aj na vykonanie základnej osobnej hygieny a pranie odevov. "Môžu tiež získať čisté oblečenie, ktoré získava organizácia od darcov," doplnil Barát. Dôležitou súčasťou práce je podľa neho poskytovanie základného sociálneho poradenstva. Sociálne pracovníčky poskytujú klientom pomoc a asistenciu pri vybavovaní základných dokladov a peňažných dávok, pri hľadaní práce či sprostredkovaní liečenia z rôznych závislostí.

Podľa Baráta patrí k najväčším tohtoročným úspechom organizácie získanie dlhodobého prenájmu na objekt nocľahárne. Bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo aj zámer rekonštrukcie tohto objektu tak, aby sa dal plnohodnotne využívať na poskytovanie sociálnych služieb. Práve v týchto dňoch sa dokončuje oprava strechy.

Aj napriek rekonštrukcii je nocľaháreň v plnej prevádzke tak, aby ľudia bez domova mali stále zabezpečené nevyhnutné ubytovanie a stravu. Podľa dostupnosti finančných prostriedkov bude prebiehať v troch etapách. V prvej fáze sa opraví strecha, po nej bude nasledovať rekonštrukcia budovy. V poslednej etape bude vybudovaná čistiareň odpadových vôd a upravená ubytovacia časť.

Depaul Slovensko s pomocou Bratislavského samosprávneho kraja prevádzkuje od roku 2008 aj ďalšie zariadenie pre ľudí bez domova. Útulok sv. Lujzy de Marillac má kapacitu 30 lôžok a je určený pre klientov s nepriaznivým zdravotným stavom, pre chorých a prepustených z hospitalizácie. Súčasná kapacita útulku ale nestačí pokrývať potrebu starostlivosti o chorých ľudí bez domova v Bratislave. Depaul Slovensko preto pripomína urgentnú potrebu otvorenia ďalších podobných zariadení.

Organizácia Depaul Slovensko vyhlásila aj verejnú zbierku na podporu prestavby nocľahárne, nákup liekov a pomoc ľuďom bez domova. Zbierka je povolená ministerstvom vnútra. Verejnosť môže prispievať na účet zbierky 2629476021/1100, alebo poslaním darcovskej SMS s textom DMS UTULOK na číslo 877 (cena SMS je 1 euro). Bližšie informácie o aktuálnom stave zbierky, ako aj využití prostriedkov zbierky sú uvedené na webovej stránke www.depaulslovensko.org.

Ochotní darcovia môžu pomoc ľuďom bez domova aj pravidelnou podporou cez darcovský portál www.dobrakrajina.sk, v projekte Raňajky a čistá bielizeň pre ľudí bez domova.

(TASR)

Páčil sa vám článok?