Vodné zdroje sú zabezpečené a chránené

28.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

O bezpečnosti vodných zdrojov v meste (aj v súvislosti s nedávnym vniknutím cudzej osoby k zdroju pitnej vody), ako aj o možnostiach sprístupnenia ostrova Sihoť pre cyklistov sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Radoslavom JAKABOM.

- Naše vodné zdroje sú zabezpečené, vrátane vodojemov a čerpacích staníc, a to cez pult centrálnej ochrany. Stupne ochrany máme rôzne, ide o mechanické či elektronické zabezpečenie a cieľom je minimalizovať možnosť vniknutia a priblíženia sa k vodnému zdroju a jeho prípadnej kontaminácii. Úplne vylúčiť sa to však samozrejme nedá.

Ako je teda možné, že v Karlovej Vsi vnikla k zdroju pitnej vody cudzia osoba?

- Páchateľ síce mechanicky prekonal tri bariéry, teda tri zámky, no okamžite to zaznamenalo zariadenie na pulte centrálnej ochrany a do dvadsiatich minút sem dorazili príslušníci bezpečnostnej služby, ktorí zdroj strážia. Čas pobytu akýchkoľvek osôb pri vodnom zdroji v našich objektoch sa snažíme minimalizovať. Opakujem, jedným z účinných opatrení ochrany pitnej vody v meste je práve napojenie na pult centrálnej ochrany.

V súčasností sa veľa hovorí aj o požiadavkách cyklistov na sprístupnenie cyklotrasy cez ostrov Sihoť, kde je viac vodných zdrojov.

- Cyklotrase cez Sihoť, v tom stave ochrany objektu, aký v súčasnosti je, sme povedali kategorické nie. Zároveň dodávame, že nie sme proti cyklistom, muselo by sa však nájsť riešenie a hlavne zdroje na financovanie, pretože ide o ekonomickú záležitosť. Pustiť sem nekontrolované množstvo ľudí bez toho, aby sme vedeli, kde sa pohybujú a či už opustili areál, je pre nás z pohľadu bezpečnosti nemysliteľné.

Čo je cieľom pracovnej skupiny, ktorá bola vytvorená kvôli prípadnej trati cez Sihoť?

- Jej členovia posúdia, čo by sa dalo urobiť nielen z technického ale aj ekonomického hľadiska, vyhodnotia rôzne modely riešenia. Vzhľadom na to, že hlavné mesto je akcionárom BVS, tak sa môže rozhodnúť, či schváli nejaké náklady na ochranu vodných zdrojov kvôli vzniku cyklotrasy. Ďalšou otázkou je, kto bude napríklad cyklistickú komunikáciu udržiavať, zodpovedať za prípadné škody či úrazy atď.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?