Pes sa s vrodenou agresivitou nerodí, za jeho správanie zodpovedá majiteľ

17.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase sa akoby vrece roztrhlo s prípadmi napadnutia človeka psom, z ktorých niektoré mali dokonca tragické následky. Väčšina ľudí sa správne domnieva, že za všetkými týmito prípadmi stojí človek, nie samotný pes. Človek dokázal vyšľachtiť rasy psov, ktoré vďaka svojim genetickým danostiam môžu aj zabiť.

Podľa hlavnej výcvikárky Kynologického klubu Ekoiuventa Drahomíry Fridrichovej, pravidlá a nariadenia, ktorými mestá na Slovensku disponujú v súčasnosti, dávajú priestor na riešenie tohto problému. Chyba je v tom, že sa nedodržiavajú.

Majiteľmi psov sú v úplnej väčšine slušní ľudia, ktorým jediná negatívna skúsenosť s nezodpovedným psíčkarom strpčila spolunažívanie s ich štvornohým priateľom. Po agresívnom útoku väčšieho psa sa zvyčajne aj napadnutý psík pri stretnutí s inými psami začne z panického strachu správať ako agresor. Hlásení takýchto útokov, resp. vymáhanie náhrady za ošetrenie poraneného človeka alebo psa je však len veľmi málo.

Pes sa nerodí s vrodenou agresivitou na ľudí, najprv ho to musí niekto naučiť, alebo mu pripraviť život plný negatívnych skúseností s ľuďmi či deťmi, ktorým ho dovolili týrať, ap. Správne vychovaný a chovaný pes dokáže napr. telesne postihnutým ľuďom slúžiť ako vodiaci pes.

„V kynologickom klube Ekoiuventa s podporou samosprávy mestskej časti Bratislava - Staré Mesto už päť rokov cvičíme psov základnej poslušnosti", hovorí D. Fridrichová. Z najlepších si potom vyberajú psov vhodných na canisterapiu, s ktorými chodia do ústavov medzi deti s rôznym postihnutím. Pes - canisterapeut sa môže pri dobrom výcviku stať aj z tzv. bojových plemien psov, akými sú napr. rotvajler alebo teriér. Tí, ktorí sa na túto náročnú prácu nehodia, majú možnosť zložiť tzv. skúšku ovládateľnosti mestského psa a požiadať miestny úrad o úľavu na poplatku za psa. V Starom Meste je to napr. 300 korún ročne oproti trojnásobne vyššiemu bežnému poplatku. Pritom psa so základným výcvikom má zatiaľ len 143 majiteľov z takmer 1800.

(miv)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie