Priority sociálnej politiky v tomto roku

8.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci Starého Mesta schválili na svojom decembrovom zasadnutí realizačný plán koncepcie sociálnej politiky tejto mestskej časti. Plán sa sústreďuje na viaceré prioritné oblasti sociálnej pomoci.

Samospráva bude aj v tomto roku pomáhať občanom, ktorí sa ocitajú v náhlej a prechodnej núdzi a sociálne slabým spoluobčanom. Priamou formou pomoci sú jednorazová finančná pomoc, poradenstvo a sociálne služby (starostlivosť o deti v dojčenskom veku v 3 obecných jasliach, pomoc občanom v postproduktívnom veku v 12 stravovacích zariadeniach, v Domove dôchodcov a v 5 kluboch dôchodcov). Samospráva bude tiež vytvárať podmienky na ich dočasné ubytovanie a perspektívne trvalé bývanie.

V roku 2001 chce Staré Mesto spracovať a následne realizovať programy komplexnej sociálnej pomoci rizikovým skupinám občanov, ktorí potrebujú osobitnú pomoc. Sú to občania bez domova, obete domáceho násilia, zneužívané deti, užívatelia drog, homosexuáli a prostitútky. Pre občanov bez domova sa pripravuje rozvojový program, ktorého víziou je zavedenie nového modelu sociálnej pomoci na miestnej úrovni. Tento model by mal predstavovať systém útulkov s viacstupňovou sociálnou pomocou s účasťou a partnerstvom kompetentných inštitúcií, vrátane magistrátu a susedných mestských častí. Pre obete domáceho násilia, týrané a zbité ženy a deti, týraných mužov, ako aj mládež - odchovancov detských domovov a navrátilcov z ústavnej výchovy, plánuje samospráva Starého Mesta vybudovať špecializovaný útulok „Maják nádeje" so socioaktivačným programom a napojením na miestnu sociálnu sieť. Súčasne zrealizuje transformáciu existujúcej ubytovne sociálnych služieb na Smrečianskej ulici na Domov pre osamelých rodičov.

Abstinujúcim užívateľom drog ponúka samospráva kvalitné resocializačné služby v miestnom zariadení RETEST, ktoré je jediným samosprávnym zariadením tohto typu na Slovensku. Pre aktívnych užívateľov drog, homosexuálov a prostitútky a zároveň aj ako prevenciu pred pohlavne prenosnými chorobami pre verejnosť, Staré Mesto plánuje zriadiť nízkoprahové kontaktné centrá s napojením na miestnu sociálnu a špecializovanú zdravotnícku sieť v spolupráci s mimovládnymi neziskovými organizáciami, ďalšími mestskými časťami a magistrátom. Ďalej sa pripravuje program osobitnej pomoci žobrajúcim, týraným a zneužívaným deťom - tzv. „deťom ulice". Rok 2001 bude zároveň rokom partnerstva s mimovládnymi neziskovými organizáciami, ktorých činnosť je kompatibilná s cieľmi a prioritami miestnej sociálnej politiky.

Soňa Dočolomanská

Páčil sa vám článok?