RETEST bez akreditácie, ale s unikátnym programom pre drogovo závislých

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Z celkového počtu 13 resocializačných zariadení na Slovensku, v ktorých sa poskytujú služby pre drogovo závislých ľudí, je staromestský RETEST jediným strediskom, ktorého zriaďovateľom je samospráva.

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto rozhodla o vybudovaní tohto zariadenia vo februári 1997, pričom svoju činnosť oficiálne začalo 1. apríla 1997. RETEST je v súčasnosti jediným zariadením svojho druhu s komplexným programom resocializácie. Jeho klientov tvoria prevažne mladí ľudia starší ako 18 rokov so závislosťou od drog (najmä heroín, pervitín a kokaín) a alkoholu. Dvojročný psychoterapeutický program je rozdelený do 8 samostatných fáz, z ktorých každá trvá tri mesiace. Minimálna odporúčaná dĺžka pobytu je jeden rok. Podľa riaditeľa RETEST-u Petra Šuláka, z doterajších 61 klientov abstinuje až 54 percent. Sú to predovšetkým tí, ktorí dokázali absolvovať úplný psychoterapeutický program.

Náklady na liečbu drogovo závislých nie sú malé. V RETEST-e sa pohybujú vo výške 404 korún denne, z čoho si samotný klient platí maximálne 100 korún. Aj z tohto dôvodu samospráva mestskej časti Staré Mesto pripravila diskusné fórum za účasti zástupcov všetkých 13 resocializačných stredísk na Slovensku, ktorého cieľom bolo vytvoriť priestor na vzájomné porovnanie súčasných podmienok činnosti resocializačných zariadení a možností finančných zdrojov. Ako na stretnutí povedala poslankyňa Mária Guregová, Staré Mesto v súčasnosti dotuje liečbu každého klienta RETEST-u sumou 200 tisíc korún ročne, čo vyvoláva rozpaky pri potrebe financovať sociálny program pre ďalšie ohrozené skupiny obyvateľov, napr. pre občanov v náhlej núdzi, občanov v postproduktívnom veku, mladé rodiny alebo občanov bez domova.

V tejto situácii vyznieva paradoxne, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR odmieta RETEST-u prideliť akreditáciu napriek tomu, že spĺňa všetky podmienky. Jedinou jeho „slabou stránkou" je skutočnosť, že ho založila samospráva. Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský napriek tomu zdôrazňuje, že Staré Mesto bude RETEST naďalej podporovať, aby raz takéto zariadenia u nás stratili svoju opodstatnenosť.

(miv)

Páčil sa vám článok?