Pôvodní autori si neželajú zásahy v Sade J. Kráľa

16.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

S časťou plánu revitalizácie Sadu Janka Kráľa nesúhlasí akademický sochár a akademický reštaurátor Rastislav Miklánek. Tvrdí, že revitalizácia nerešpektuje pôvodných autorov diel, ktoré sú v parku.

Autor diel upozorňuje, že v rámci plánovanej revitalizácie Sadu Janka Kráľa sa nerešpektuje a obchádza autorský zákon a žijúci autori.

„V prípade tohto parku nejde o nejakú ľudovú ani inú zľudovenú pseudopamiatku, ani o tvorcov, ktorých činnosť by tu zanechala stopy poznačené komunistickou minulosťou“ píše R. Miklánek. Podľa neho pôvodných autorov diel v Sade Janka Kráľa nikto neoslovil. Pripomenul, že bol členom tvorivého tímu v rokoch 1980-1982, na základe ktorého vznikla súčasná podoba parku.

„Keďže sa vynára tendencia zasahovať do nášho autorského práva, nesúhlasíme, aby sa naša pôvodná koncepcia cudzím zásahom zmenila,“ napísal R. Miklánek. Ako informoval, autori neodmietajú cestu nových myšlienok a úprav v sade. Predpokladajú však, že bude vytvorená prijateľná symbióza existujúcich prvkov s novými zásahmi. V opačnom prípade chcú využiť „všetky adekvátne prostriedky na ochranu našich diel a práv,“ dodal R. Miklánek.

Hovorca petržalskej samosprávy Ľ. Andrassy uviedol, že Petržalka predstavila odbornej i laickej verejnosti projektový zámer rekonštrukcie. Sú tam podľa neho rôzne návrhy a alternatívy. „Právo vysloviť svoj názor má aj R. Miklánek a s jeho pripomienkami sa bude zaoberať tím tvorcov zámeru, aj odborné útvary samosprávy,“ dodal.

(rob)

Páčil sa vám článok?