Práce pre poštárov je a bude vždy dosť

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O práci poštára, o tom, ako sa zmenila v porovnaní s minulosťou, ako aj o nárokoch, ktoré si táto profesia vyžaduje, sme sa pozhovárali s jedným z tohtoročných laureátov Ceny primátora Bratislavy, 59-ročným poštovým doručovateľom Františkom KERMIETOM.

- Prešiel som viacerými zamestnaniami, ale poštársky chlebíček som spoznával odmalička, pretože otcova matka od roku 1914 pracovala ako poštárka a poštárom sa stal aj môj otec, ktorý pri pošte odpracoval 36 rokov. Vyučil som sa za elektrikára, skončil som večerné štvorročné gymnázium, chcel som ísť študovať aj históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, ale v tom roku sa ročník neotváral, a tak som neskôr začal študovať popri zamestnaní na strednej ekonomickej škole. Na pošte som sa zamestnal v roku 1981 preto, lebo som hľadal podnik, ktorý by mi umožnil dokončiť štúdium na ekonomickej škole. Odvtedy nepretržite pracujem ako poštár. Prešiel som viacerými profesiami, od vedúceho hospodárskej správy cez vedúceho zmeny až po poštového doručovateľa. Už vyše 20 rokov, od 23. apríla 1984, mám na starosti ten istý rajón na Ostredkoch.

V čom sa práca poštára v súčasnosti odlišuje od tejto práce v minulosti, povedzme, pred dvadsiatimi rokmi?

- Pošty bolo menej ako v súčasnosti, ale na druhej strane poštoví doručovatelia vykonávali aj niektoré činnosti, ktoré sa dnes už nerobia. Aj keď sa hovorí, že vo všeobecnosti počet poštových zásielok klesá, v Bratislave to určite neplatí. Roznášame všetko, čo sa len dá, napríklad reklamy. Poštárom práce neubúda, skôr naopak, a nebojím sa, že by prišiel čas, že by sme nemali čo robiť... V čom vidím rozdiel oproti minulosti, je, žiaľ, správanie ľudí. Dnes skutočne neviete, kto vám otvorí, ako sa bude voči vám správať, či vás nepohryzie pes a podobne.

Ako by poštovým doručovateľom mohli uľahčiť prácu občania?

- To je veľmi jednoduché: občania by si mali zreteľne označovať schránky a dvere. Treba dávať pozor na presné adresy, najmä v súčasnosti, keď je veľká migrácia obyvateľstva. Veľké problémy máme takisto so sídlami firiem, ktoré sa často menia. Následkom toho zásielky často zbytočne „pendlujú“ hore-dolu.

Aký je váš vzťah k tomuto mestu?

- Ak platí, že vyjadrením lásky k tomuto mestu, národu a štátu je dobrá práca, podpisujem sa pod to bez vyzvania. Pretože práca poštára je taká ťažká, že ju môže robiť len ten, kto má k nej vzťah.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?