Na detskom ihrisku na Martinčekovej ulici budú mať deti nové preliezačky a parník

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Údržba a rekonštrukcia detských ihrísk je problém, s ktorým zápolia všetky väčšie mestské časti - je nákladná, navyše časť z nich stratila svoj význam, ku všetkému sa pridávajú aj problémy s hygienou na pieskoviskách.

V Ružinove, ktorý spravuje v súčasnosti 38 ihrísk a 34 pieskovísk, si pred dvoma rokmi dali urobiť podrobnú štúdiu využitia týchto priestorov a podľa nej ich aj postupne rekonštruujú. Podľa starostu Pavla Kuboviča by moderné detské ihrisko malo vyzerať ako Areál Radosť pri Štrkoveckom jazere a tento trend by mali nasledovať všetky ihriská určené na prežitie a rekonštrukciu.

V mestskej časti za uplynulý rok v týchto intenciách za dva roky zlikvidovali 9 pieskovísk a jedno detské ihrisko, súčasne zrekonštruovali štyri ihriská. V týchto dňoch dokončujú zatrávňovanie zadnej časti ihriska Rumančeková II v rámci jeho rekonštrukcie. „Budeme mať menej ihrísk a pieskovísk, ale budú kvalitnejšie,“ vyjadruje sa vedúca referátu životného prostredia na miestnom úrade Lesia Richterová. Podľa nej bežná údržba pieskovísk stojí mestskú časť ročne viac ako dva milióny korún.

Oveľa drahšia akcia, ktorej celkové náklady budú poznať až po výbere dodávateľa v polovici júna, bude úplná rekonštrukcia ihriska na Martinčekovej ulici. Rádovo sa odhaduje, že pôjde o milióny, mala by to však byť trvácna investícia. Na miestnom úrade označujú rekonštrukciu tohto detského ihriska, ktorá by sa mala začať v júli, ako akciu roka. Výber dodávateľa však nie je jednoduchý, pretože ide o celkom netypické dielo.

Ihrisko by sa malo odlišovať od všetkého, čo doma poznáme, malo by vychádzať v ústrety detskej mysli, túžbam a fantázii. „Prenos do iného sveta ponúka deťom veľmi originálna architektonická štúdia z dielne Viliama Krížika,“ informovala nás hovorkyňa starostu Anna Mihalčínová. Tvorcovia stavili na detskú túžbu po romantike a dobrodružstvách na mori a rozhodli sa nahradiť dnešné fádne klasické ihrisko s tradičnými kovovými preliezačkami a hojdačkami a na jeho mieste postaviť štylizovaný parník.

Páčil sa vám článok?