Topoľové kvety znečisťujú aj cintoríny

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Chumáče samičích kvetov z topoľov neznepríjemňujú život len živým, ale znečisťujú aj miesta posledného odpočinku, kde je menšia frekvencia ľudí, a teda dlhšia životnosť girlánd z tohto lepkavého materiálu.

Naša čitateľka Anna Hánová nás informovala, že konáre stromov, ktoré prevísajú do areálu Martinského cintorína zvonka, už dlhé roky silne znečisťujú hroby i epitafné dosky. Poukazuje na to, že s touto pliagou vedú nekonečný zápas najmä starší ľudia, ktorí navštevujú hroby svojich blízkych. Dodáva, že na jej predchádzajúcu žiadosť o likvidáciu alebo úpravu stromov už raz samospráva zareagovala kladne, ale pracovníci skončili pri mieste, kde sa začínajú epitafné dosky a práve tie sú najviac postihnuté.

Z referátu životného prostredia mestskej časti Ružinov, v ktorej cintorín leží, sme dostali informáciu, že časť topoľov zvonka pri mieste, ktoré spomína čitateľka, je vyschnutá a budú ju asanovať. Odpoveď však obsahuje informáciu, ktorá zaujme nielen dotknutých ľudí z Martinského cintorína: S chumáčmi samičích kvetov topoľa je možné bojovať. Mestská časť tak urobila pred rokmi a v časti medzi Tomášikovou ulicou a oplotením cintorína ošetrili stromy hlbokým, tzv. kyjevským rezom. Týmto zákrokom sa zabráni tvorbe a poletovaniu topoľovej vaty približne na päť rokov. Topole, o ktorých je reč, a ani topole vo vnútri cintorína, ktoré patria pohrebníctvu Marianum, takto ošetrené neboli. V odpovedi mestskej časti sa tiež uvádza, že mimo vegetačného obdobia by mohli problém vyriešiť hlbokým rezom aj na ostatných topoľoch vonku.

Zostáva však problém s topoľmi na cintoríne a k tomu sa vyjadril aj riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek: „My sa snažíme topole ako zdroje znečisťovania postupne odstraňovať a nahradiť inými stromami, ale nie je to jednoduché, pretože mestské časti nám len nerady dávajú povolenie na výrub.“ Nemal však žiadnu informáciu o tom, že sa problém dá vyriešiť aj hlbokým rezom a že pri cintoríne to mestská časť už aj v praxi vyskúšala.

Páčil sa vám článok?