Verejnosť by chcela dobovú architektúru

13.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Workshop na tému nového riešenia zóny Staromestskej ulice, ktorý priniesol množstvo architektonických návrhov, poukázal aj na potrebu vypracovania urbanistickej štúdie, ktorá by predchádzala územnému plánu zóny.

Návrhy, ale aj názory v odbornej i laickej diskusii priniesli napríklad poznanie, že napriek rešpektovaniu funkcie terajšej dopravnej trasy na Staromestskej, nové riešenia nábrežia a predmostia mosta SNP, doriešenie križovatky na Hodžovom námestí, prípadne riešenie Kollárovho námestia, má dopad na širšie územie mesta.

Verejnosť jednoznačne žiada, aby sa priestor medzi Dómom sv. Martina a mostom nad Kapucínskou riešil ako nový verejný priestor s minimálnou možnou zástavbou na strane Židovskej ulice. Zachované by mali byť priehľady na hradby v celej výške a s vytvorením nového námestia pred budovou VŠMU.

Automobilová doprava v tejto lokalite by mala byť zapustená pod terajšiu úroveň v úseku od Nového mosta až po Hodžovo námestie, najlepšie až po Námestie Slobody. Pokiaľ ide o novú zástavbu, návrhy priniesli veľmi rozdielne riešenia. Od zástavby celého priestoru cez čiastočnú, až po diferencované zastavanie jednotlivých častí ulice. Ako najlepšie riešenie bola hodnotená nová zástavba vytvárajúca druhú stranu Židovskej ulice, s ponechaním maxima voľného priestoru pred hradbami. Ďalej, relatívne kompaktná zástavba v priestore medzi Najvyšším súdom a Konventnou a doriešenie zástavby v priestore mosta Kapucínskej ulice.

„Žiadny z návrhov sa však neorientoval na repliky historickej architektúry, čo považujem za prirodzené, hoci časť laickej verejnosti nostalgicky túži po takejto architektúre," uvádza hlavný architekt mesta Štefan Šlachta.

Hlavný architekt Bratislavy v tejto súvislosti odporučil, aby bola vymenovaná komisie odborníkov z architektov, urbanistov, dopravných inžinierov, pamiatkarov a zástupcov mesta, ktorá by rozhodla o ďalšom smerovaní tohto citlivého mestského priestoru.

(rob)
Páčil sa vám článok?