Dóm sv. Martina má opäť všetky zvony

8.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 11. novembra patrila Bratislava zvonom. Presnejšie novým zvonom Dómu sv. Martina, ktoré sa po vyše 80 rokoch vrátili na svoje miesto vo veži hlavného bratislavského chrámu.

Päť veľkých zvonov a dva malé na odbíjanie času vysvätil arcibiskup Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Ján Sokol za účasti Bratislavčanov, najvyšších predstaviteľov cirkví, vlády, parlamentu, Bratislavy, ale aj Viedne, Budapešti, Varšavy, Prahy a Kyjeva. Zvony boli zasvätené Panne Márii, sv. Margaréte, mučeníkom Jánovi a Pavlovi, sv. Vojtechovi a sedembolestnej Matke Božej.

Primátor Bratislavy Jozef Moravčík sa pri tejto príležitosti poďakoval primátorom susedných hlavných miest za zvony, ktoré sú ich darom Bratislave a Dómu sv. Martina. Ich veľkorysé uvažovanie a pochopenie symbolu zvonov na tomto chráme symbolicky vyjadruje vzájomnosť a potvrdzuje, že hranice štátov sa stávajú čoraz menej dôležité pre spolužitie národov. Poďakoval sa aj všetkým Bratislavčanom, ktorí iniciovali myšlienku vytvorenia zvonov i farskému úradu pri Dóme sv. Martina za ich pomoc.

Slávnostne bola odhalená aj Pamätná tabuľa, ktorej text bude pripomínať duchovné poslanie zvonov pri zrode človeka, radosti, privolávaní do chrámu božieho až po jeho skon. Pamätná tabuľa zaznamenáva aj faktografiu o predchodcoch dnešných zvonov, spolupráci hlavných miest okolitých krajín, mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, Domu Európy a donorov.

Nové zvony po prvý raz zaznejú v nedeľu 26. novembra, ich prvé spoločné zvonenie s historickým zvonom Wederin je ohlásené na 31. decembra 2000, pri príležitosti konca tisícročia.

(brn)

Skôr, ako sa nové zvony dostali do veže Dómu sv. Martina, Bratislavčania mali možnosť prehliadnuť si ich v priestoroch bratislavskej konkatedrály. A záujem bol nemalý.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?