Traumatológiu sťahujú na iné miesta v meste

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Úrazová chirurgia na I. chirurgickej klinike na Mickiewiczovej ulici v januári končí a tieto činnosti sa sťahujú na iné pracoviská. Rozhodol o tom riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Valerián Potičný.

Ukončenie ústavnej starostlivosti v odbore úrazová chirurgia (traumatológia) a cievna chirurgia v rámci kliniky na Mickiewiczovej ulici sa tamojším lekárom a zdravotníckym pracovníkom nepozdáva. „Týmto zároveň uzatvára ošetrovacie jednotky vyčlenené pre tento odbor chirurgie, pričom posteľový fond kliniky redukuje na 43 postelí (z pôvodných 121, neskôr 76 postelí), vrátane jednotky intenzívnej starostlivosti,“ uvádza sa v liste, ktorý nám poslal prednosta I. chirurgickej kliniky Peter Labaš. „Zároveň uzatvára jednu operačnú sálu.“

Prednosta P. Labaš v mene celého kolektívu kliniky vyjadril s rozhodnutím riaditeľa V. Potičného nesúhlas a ostrý protest. Označil ho za likvidačný pre najstaršiu chirurgickú kliniku na Slovensku a upozornil, že redukcia „znemožní výkon pedagogickej činnosti pre študentov LF UK, zmarí akúkoľvek vedeckovýskumnú činnosť, likviduje doškoľovanie lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov“. V liste ďalej pripomenul, že toto rozhodnutie je v hrubom rozpore s uznesením Akademického senátu Lekárskej fakulty UK.

Podľa riaditeľky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava pre zdravotnú starostlivosť Kataríny Sedlákovej zmena na Mickiewiczovej súvisí s riešením úrazového programu, ktorý je súčasťou projektu reštrukturalizácie zameraného na skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti v Bratislave. Vo Fakultnej nemocnici v Bratislave sa budujú tri špecializované traumatologické pracoviská - Ružinov, Kramáre a Petržalka. „V tejto súvislosti sa podľa plánu presúva (neruší) činnosť úrazovej chirurgie a cievnej chirurgie z I. chirurgickej kliniky na Mickiewiczovej na existujúce ortopedické kliniky v Ružinove, Kliniku úrazovej chirurgie na Kramároch a oddelenia úrazovej chirurgie a cievnej chirurgie v Petržalke,“ napísala nám. „Každému pacientovi tak bude môcť byť poskytnutá najkvalitnejšia starostlivosť odborníkmi - špecialistami, s príslušným vzdelaním, odbornou praxou, vybavením a so zázemím ďalších špecialistov, ktorí sú do ošetrenia úrazov zapojení (intenzivisti, anestéziológovia, plastický chirurg, neurochirurg, operačné sestry atď.) a bez zbytočných časových strát.“

Menšie úrazy, ktoré je možné ošetriť ambulantne, bude podľa K. Sedlákovej naďalej pre obyvateľov a návštevníkov Starého Mesta zabezpečovať I. chirurgická klinika na Mickiewiczovej, a to 24 hodín denne. Ak ošetrujúci chirurg usúdi, že pacient potrebuje operačný zákrok, odošle pacienta na niektoré z úrazových pracovísk. „Zmenu budeme realizovať postupne v priebehu januára tak, aby pacienti, ktorí sú už hospitalizovaní alebo boli objednaní na operáciu v roku 2005, nemuseli byť presúvaní,“ uviedla. Ako dodala, o pripravovanej zmene bolo vedenie LF UK podrobne informované. Útlm úrazovej chirurgie a cievnej chirurgie v rámci všeobecnej chirurgie je podľa nej v súčasnosti už nevyhnutnosťou. Vyjadrila presvedčenie, že zmena bude prospešná aj pre študentov LF UK.

Páčil sa vám článok?