Znevýhodnení majú počítačovú učebňu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V rámci projektu Šanca bez bariér odovzdali v Petržalke počítačovú učebňu pre telesne postihnutých, nezamestnaných či inak znevýhodnených občanov. Je to druhá počítačová učebňa na Slovensku slúžiaca znevýhodneným zdarma.

Záujemcovia v nej budú môcť absolvovať počítačový kurz a získať IT zručnosti, ktoré im môžu pomôcť nájsť si prácu. Projekt Neinvestičného fondu Mosty podporila spoločnosť Microsoft v rámci svojej iniciatívy Potenciál bez hraníc grantom vo výške takmer 2 milióny korún a softvérovým vybavením vo výške pol milióna korún. Na projekt prispeli aj Všeobecná úverová banka a firmy Symantec Corporation, Exe a Robur. „Som rád, že Petržalka búra ďalšiu bariéru a poskytuje znevýhodneným spoluobčanom možnosť výučby na počítačoch ako pomocnú ruku v integrácii do bežného života,“ uviedol Vladimír Bajan, starosta Petržalky.

Učebňa bude otvorená v pracovných dňoch od pol deviatej ráno do pol piatej popoludní. Mimo vyučovacích hodín je miestnosť otvorená pre všetkých, ktorí potrebujú využívať služby internetu, elektronickej pošty, samostatne alebo s pomocou odborne vyškolených pracovníkov. V priebehu polroka by sa v petržalskej učebni malo v práci s počítačom vyškoliť približne 130 ľudí. V prvej učebni projektu Šanca bez Bariér otvorenej v auguste tohto roku v Piešťanoch sa do dnešného dňa vyškolilo viac ako 60 frekventantov prevažne z radov telesne postihnutých občanov. Tieto učebne poskytujú nielen znalosť základov práce na PC, ale aj základy práce s programami MS Word a MS Excel. Po absolvovaní kurzov majú účastníci možnosť získať špeciálny certifikát. Okrem toho im školitelia pomôžu pripraviť si profesionálny životopis a naučia ich, ako prostredníctvom elektronickej pošty komunikovať s potenciálnymi zamestnávateľmi.

Páčil sa vám článok?