Na bratislavské domácnosti asi najviac doľahne zdraženie stočného a vodného

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prudký nárast cien energií na svetových trhoch spôsobil, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví musel v októbri povoliť zvýšenie cien plynu pre domácnosti o 20,3 percenta a dnes nás čakajú zdraženia ďalšie.

Podľa hovorcu úradu Miroslava Luptáka však úrad súčasne svojimi zásahmi do taríf regulovaných poplatkov vytvoril podmienky na elimináciu vplyvu rastu svetových cien na ceny pre domácnosti a v období príprav na rozhodnutie o cenách energií a vody intenzívne preveroval oprávnenosť nákladov a primeranosť plánovaného zisku. Miera ich nárastu je vraj podstatne nižšia ako zvýšenie cien energetických komodít v EÚ.

Pre Bratislavčanov bude zaujímavé, že tentoraz najmenej narastie cena elektriny pre domácnosti pre odberateľov Západoslovenskej energetiky. Nárast z 3,591 na 3,620 koruny za kilowatthodinu je len 3,46 percenta, celoslovenský priemer je 5,02 a na východe až 6,71 percenta. Zdraženie plynu sa dotkne najviac tých, ktorí platili najmenej - od prvého januára stúpne mesačný poplatok za pevnú zložku ceny zo 17,70 na 55,79 koruny, aj keď v tejto kategórii poklesne cena plynu zo 17,13 na 14,42 koruny za kubík.

Problémom s cenami tepla sme sa venovali už v minulých číslach. Na úrad si podalo žiadosť 330 organizácií, ktoré produkujú teplo, 110 už má rozpočty schválené. Pozitívom je, že regulačný úrad má zákonnú páku, podľa ktorej môže nielen povoliť v priebehu roka 2006 zvýšiť cenu tepla, ak vzrastie cena energetických vstupov, ale naopak aj skontrolovať, či dodávatelia tepla vrátili odberateľom prípadný preplatok, ak bude cena tepla nižšia, ako predpokladali v kalkuláciách. Úrad v cene tepla schváli len oprávnené náklady a primeraný zisk. Dodávatelia tepla v cenových návrhoch kalkulujú s predpokladanými oprávnenými nákladmi na objednané množstvo tepla. Ak im tieto náklady, ktoré im úrad v cene tepla schválil na rok 2006, pri výrobe a dodávke tepla nevzniknú, musia ich taktiež po skončení roka vrátiť. Je teda vzhľadom na množstvo dodávateľov tepla v Bratislave potrebné, aby si prípadné preplatky spoločenstvá vlastníkov a bytové družstvá ustrážili samy. Úrad tiež nereguluje cenu plynu, za ktorú ju odoberajú teplárenské spoločnosti od SPP. V súčasnosti nie je možné presne určiť, ako ovplyvní zdraženie surovín priemerný nárast ceny tepla, na základe vývoja však možno predpokladať nárast ceny plynu v roku 2006 až o 22 - 25 percent.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil aj Bratislavskej vodárenskej spoločnosti na obdobie od prvého januára do 31. decembra 2006 ceny za pitnú vodu a stočné. Podľa tohto rozhodnutia na budúci rok budeme platiť za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom 23,00 korún za meter kubický a za odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou 22,60 koruny za meter kubický. K týmto cenám treba prirátať ešte 19-percentnú daň z pridanej hodnoty. Ceny sú platné pre všetkých odberateľov aj pre všetkých producentov. Na porovnanie, v tomto roku ešte platí krížová dotácia stočného a tak platíme za kubík vody 20,10 koruny a za kubík odpadovej vody do kanalizácie 16,20 koruny. Nízke stočné však platí len pre domácnosti, ostatní odberatelia platia za likvidáciu kubického metra splaškov 30 korún. Aj k týmto sumám treba prirátať DPH.

Páčil sa vám článok?