Začala sa rekonštrukcia Dulovho námestia, ktorá bude stáť asi 15 miliónov korún

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov v týchto dňoch začala s ohlásenou rekonštrukciou Dulovho námestia. Jeho globálna obnova má vyriešiť dopravno-prevádzkové problémy námestia a zmeniť tento priestor do takej architektonicko-výtvarnej podoby, aby vyhovoval potrebám rozvoja mesta.

Na rekonštrukciu je z rozpočtu mestskej časti Ružinov na tento rok vyčlenených 15 miliónov korún.

Rekonštrukcia Dulovho námestia, ktoré sa nachádza na pešom ťahu z autobusovej stanice  Mlynské Nivy na centrálne trhovisko na Miletičovej ulici, sa uskutoční vo dvoch etapách. Prvá spočíva v úprave a obnove samotného námestia, druhá počíta s rekonštrukciou Kvačalovej ulice a je spojená aj s úpravou parkovacích miest. Staré plochy budú vybúrané, vybudovaná bude kanalizácia a systém odvodnenia, fontána bude zrekonštruovaná. Spevnené plochy budú vydláždené kamennou dlažbou prepájajúcou v pravidelných obrazcoch plochu námestia. Na východnej strane námestia bude dlažba vystriedaná plochami zelene.

V centre námestia bude umiestnený kruhový oddychový priestor s fontánou tiež v tvare kruhu a v dlažbe vybudovaným osvetlením. Súsošie, ktoré kedysi stálo mimo fontány bude osadené do jej centra. Rovnako sa zmení i vodný režim fontány a zeleň bude doplnená do kompaktného stromoradia. Súčasťou rekonštrukcie je i rozmiestnenie atypických prvkov verejného osvetlenia a lavičiek.

Dulovo námestie predstavuje podľa názoru ružinovskej samosprávy vhodne situovaný priestor pre vytvorenie lokálneho centra miestneho až celomestského významu s atraktívnou funkčnou náplňou a optimálnou pešou i dopravnou dostupnosťou. Doteraz, napriek významu a atraktivite danej lokality neboli jasne definované spevnené plochy a pešie priestranstvá, ktoré sa prelínali s plochami statickej dopravy. Námestiu chýbal jasný architektonicko-výtvarný a prevádzkový koncept. Drobná architektúra a urbanistický mobiliár boli zdevastované, neudržiavané, stánkový predaj sa rozvíjal živelne.

Existujúca zeleň bola rovnako čiastočne zdevastovaná, parkoviská v lokalite nedostačujúce, parkovalo sa na chodníkoch a priľahlých priestoroch, obslužná doprava sa prelínala s peším pohybom. Stavebno-technický stav spevnených plôch námestia, verejné osvetlenie a verejná zeleň boli teda evidentne nevyhovujúce a tieto nedostatky boli vážnou prekážkou plnohodnotného fungovania Dulového námestia.

(sab)
Páčil sa vám článok?