Začala sa rekonštrukcia Poštovej ulice

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prevzatím zariadenia staveniska sa pred pár dňami začala rekonštrukcia Poštovej ulice v centre Bratislavy. Rekonštrukcia ulice, ktorá spája Námestie SNP s Hodžovým námestím a Prezidentským palácom je najvýznamnejším investičným projektom samosprávy mestskej časti Staré Mesto v tomto roku.

Po niekoľkoročnej snahe o revitalizáciu historického jadra zároveň signalizuje postupný presun záujmu Starého Mesta do priestorov za pôvodnými hradbami. Prípravu plánov na postupnú revitalizáciu tejto časti centra hlavného mesta naznačila už minuloročná prestavba neďalekej Royko Passage. Rekonštrukcia sa mala pôvodne začať už koncom júna. Zdržali ju však nevyjasnené majetkovoprávne pomery v tomto území, ktoré spôsobili aj oneskorenie vo vydaní právoplatného stavebného povolenia okresným úradom.

Poštová ulica vždy bola frekventovaným, ale aj značne zanedbaným komunikačným ťahom. Z historického kontextu si túto ulicu obľúbili predovšetkým menej urodzení obyvatelia mesta, ktorí tu v prvej polovici tohto storočia našli protipól bohatšieho korza. V posledných rokoch slúžila najmä chodcom na rýchle spojenie s jadrom mesta.

Väčšinu súčasných nedostatkov rieši projekt mestskej časti Staré Mesto, ktorého autorom je známy architektonický ateliér Bogár Králik Urban. Dominantou sa stane symbolický koberec z červenej dlažby v dĺžke asi 200 m. Tesne pred vyústením do podchodu na Hodžovom námestí bude preložený sivou štvorcovou dlažbou v tvare poštovej známky. Tak vznikne malé námestie, ktoré neskôr doplní fontána. Všetky doplnkové prvky malej architektúry budú hmotnou pripomienkou na názov ulice, ktorý vzdáva úctu inštitúcii a povolaniu poštára. Preto Staré Mesto prizvalo na spoluprácu aj Slovenskú poštu, ktorá má záujem a ochotu finančne sa podieľať na niektorých úpravách.

Novú kvalitu prinesie do tejto časti mesta aj nový mestský mobiliár. Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský už podpísal zmluvu s francúzskym dodávateľom mobiliáru JC Decaux. Na základe nej osadia na protiľahlej strane od hotela Forum nové lampy, lavičky a odpadkové koše. Ich autormi sú špičkoví svetoví dizajnéri ako Philippe Starck alebo Jean Michel Wilmotte. Atraktívnejšou sa stane aj opačná strana Poštovej ulice pri hoteli Forum, kde umiestnia 56 zemných lámp v tvare poštových pečiatok, prostredníctvom ktorých vznikne nadčasové spojenie Bratislavy s rôznymi mestami sveta.

Rekonštrukčné práce budú trvať 10-12 týždňov s predpokladaným ukončením okolo 30. novembra. Na základe verejného obstarávania sa dodávateľom stavby stala firma SATES, s.r.o., Považská Bystrica. Pracovať sa bude v dvoch etapách, aby časť ulice zostala prístupná obyvateľom aj počas rekonštrukcie. Novú dlažbu najskôr položia v blízkosti podchodu, potom v hornej časti Poštovej ulice po električkovú trať na Obchodnej a na záver v dolnej časti ulice po Námestie SNP. Celá rekonštrukcia bude stáť 17,8 mil. Sk. Väčšina z týchto prostriedkov je súčasťou rozpočtu Starého Mesta na tento rok.

Aby sa noblesná úprava Poštovej ulice neminula očakávaného účinku, starosta Starého Mesta A. Ďurkovský rokuje s primátorom Bratislavy o zverení podchodu pod Hodžovým námestím mestskej časti. Potom by bolo možné vykonať tiež menšie stavebné úpravy podchodu, ktoré by viedli k režimovému prevádzkovému poriadku. Podchod by bol v nočných hodinách (od 22.00 h večer do 5.00 h ráno) uzatváraný. Tak by sa podarilo eliminovať vandalizmus, ale aj dílerov drog a sprejerov, ktorí sa v podchode v nočných hodinách stretávajú. Uvažuje sa tiež o prestavbe portálu podchodu na jeho vstupe z Poštovej ulice. Betón, ktorý bráni výhľadu na Prezidentský palác, má byť nahradený transparentnejším materiálom, napr. sklom.

(miv)
Páčil sa vám článok?