Vjazd invalidom povoľuje mestská časť

11.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s obmedzením vjazdu do pešej zóny sa mnohí vodiči pýtajú, aké sú pravidlá pre individuálnu prepravu invalidných osôb v pešej zóne.

Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade Staré Mesto, invalidným občanom, ktorí majú trvalý pobyt v  tzv. tvrdej pešej zóne vydáva mestská časť oprávnenia na vjazd a výjazd do pešej zóny po predložení preukazu ZŤP. Toto oprávnenie im umožňuje vstup do pešej zóny bez akéhokoľvek časového obmedzenia. Treba si však uvedomiť, že žiadne oprávnenie neumožňuje v pešej zóne stáť alebo parkovať. Vozidlá musia byť zaparkované alebo garážované v zóne na iných plochách ako verejných komunikáciách.

Pre tých zdravotne ťažko postihnutých spoluobčanov, ktorí nemajú trvalý pobyt v pešej zóne, môže mestská časť vydať jednorazové oprávnenie na vjazd a výjazd po jeho objektívnom zdôvodnení. Takým môže byť napr. návšteva lekára, ktorý má ordináciu v pešej zóne. Rovnaký postup je aj v prípade starších občanov nad 60 rokov s trvalým pobytom v pešej zóne.

O vydanie jednorazového oprávnenia môže na oddelení dopravy miestneho úradu požiadať aj prevádzkovateľ taxislužby, ktorého zákazník je nositeľom preukazu ZŤP. Treba si uvedomiť, že pešia zóna je pešou naozaj len vtedy, keď tam nemajú zabezpečený vjazd žiadne autá. Pri vydávaní povolení vychádza Staré Mesto z toho, že počas dňa môže byť vjazd vozidiel, ktoré nemajú k pešej zóne osobitný vzťah (napr. trvalé bydlisko majiteľa), povolený naozaj len vo výnimočnom prípade.

Ako uviedol starosta Andrej Ďurkovský, nie je zatiaľ stopercentne spokojný s tým, ako sa darí zabezpečovať režim v pešej zóne. Je však pevne rozhodnutý v tom pokračovať, pretože reakcie drvivej väčšiny občanov podľa neho požadujú dôsledné uplatňovanie a dodržiavanie pravidiel pešej zóny.

(stn)
Páčil sa vám článok?